Hopp til innhold

Vil sikre skoleområdet i Kautokeino

Vegvesenet vil senke farten og lage fartshumper ved grunnskolen i Kautokeino. Det liker kommunen.

Vei og fareskilt barn ved Kautokeino skole

Denne veien som går forbi skolen i Kautokeino og hvor skolebarn ferdes vil Vegvesenet nå sikre

Foto: Åse Pulk/NRK

Finnmark fylkeskommune og Statens vegvesen ønsker å sikre veger som går forbi skoler og der barn ferdes og oppholder seg. De har derfor gjort en vurdering av trafikksikkerheten forbi Kautokeino grunnskole.

Skolen ligger nært fylkesveg 5, som har fartsgrense 50 km/t på stedet. Det er to avkjørsler ved skolen og anlagt ensidig fortau langs vegen forbi skoleområdet. Skolens uteområde med lekestativ er skilt fra fortau og vegen med gjerde. Spesielt i forbindelse med skoledagens start og slutt vil det oppholde seg mye barn langs vegen i området rundt skolen.

Fartshumper og nedsatt fart

Statens vegvesens vurdering av trafikksituasjonen og vegens utforming er at 30 km/t vil være en riktig fart på stedet. De vil innføre 30 km/t om lag 50 meter før skolen på begge sider. De vil også etablere fartshumper for å sikre at farten går ned. Det skriver de i et høringsbrev til Kautokeino kommune og politiet.

De skriver i brevet at en fartsgrense på 30 km/t vil ha lite å si for framkommeligheten samtidig som trafikksikkerheten blir forbedret ved at farten blir lavere.

Positiv kommune

Kautokeino kommune skriver i høringssvaret sitt at de er meget positiv til Vegvesenets planer om etablering av fartshumper samt å sette ned fartsgrensen.

Kautokeino kommunestyre vedtok i fjor delplan for trafikksikkerhet. I denne trafikksikkerhetsplanen går det blant annet fram at kommunen vil få redusert fartsgrensen forbi grunnskolen i Kautokeino.

Kommunen håper at de planlagte tiltakene blir realisert i nær fremtid.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK