Hopp til innhold

Vil ta med samiske saker i forhandlingene om budsjettet

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen sier at styrking av samisk kultur er en nasjonal forpliktelse som Venstre er opptatt av og som de vil ta med inn i forhandlingene om statsbudsjettet med sikte på å få konkrete resultater

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen
Foto: Mette Ballovara/NRK

Statsbudsjettforslaget til Høyre og Fremskrittspartiet kommer ikke i mål hvis ikke også Venstre og Krf gir deres samtykke til det.

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen sier at dette som er lagt fram er regjeringens forslag, som det nå skal forhandles om. Det endelige budsjettet skal vedtas i desember og det er det som er avgjørende, sier Elvestuen.

Nå har ikke vi i Venstre gått inn i alle delene av budsjettet ennå, men det er klart at vi har et sterkt engasjement for at vi er ett land med to folk og det er helt klart at å bygge opp om den samiske kulturen og at den også skal styrkes budsjettmessig er en viktig sak også for Venstre når vi skal inn i forhandlingene.

– Nasjonal forpliktelse

Elvestuen sier at styrking av samisk kultur er en nasjonal forpliktelse.

– Det er en forpliktelse som Venstre er opptatt av og som vi vil ta med oss inn i forhandlingene med sikte på å få konkrete resultater.

– Hvor viktig vil tilbakemeldinger fra Sametinget, samiske organisasjoner og institusjoner være i det arbeidet dere skal gjøre videre i budsjettet?

– Nå får innspill fra veldig mange og det er klart at de innspillene er viktige i det arbeidet vi nå skal gjøre. Jeg har også områder som jeg allerede har besluttet at vi skal prioritere, som vi kommer tilbake til når vi legger fram vårt eget alternativ i slutten av oktober.

Forstår skuffelsen

Helga Pedersen

Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen

Foto: Mette Ballovara/NRK

At mange i det samiske samfunnet er skuffet over statsbudsjettforslaget forstår nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen.

– Det kan jeg forstå, fordi at selv om det samiske safunnet står mye sterkere nå enn bare for noen år siden, så betyr ikke det at oppgavene er løst. Vi hadde trengt en satsning på samiske formål og ikke kutt. Kuttene kommer også i tillegg til en skral kommuneøkonomi, og mye av ansvaret for å fremme samisk språk og kultur og helsetilbud ligger i kommunene, så dette er kutt som på en måte vil få dobbel effekt, sier Pedersen.

Pedersen mener at spesielt Saemien sijte har grunn til å være skuffet.

– Særlig siden Høyre før valget lovte at de ville bidra til å få dette prosjektet realisert, så jeg skjønner godt at det er skuffelse i Snåsa i dag.

– Angrer du på at dere ikke fikset penger under deres regjeringsperiode?

– Vi fikk løftet inn penger til veldig mange kulturprosjekt og bygg. Vi fikk ikke realisert alle, men vi hadde en liste og jeg er ganske trygg på at om vi hadde fått fortsette, så hadde framtiden til Saemien Sijte sett helt annerledes ut.

– Hva vil dere gjøre i opposisjonen for å prøve å påvirke slik at det ikke blir så store kutt på det samiske budsjettet?

– Nå er vi i den posisjonen at vi neppe får vesentlig innflytelse på hvordan det endelige budsjettet ser ut, men vi skal fremme et alternativ og der skal vi ta vare også på samiske formål.

Vil presse på

Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet

Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet

Foto: Mette Ballovara/NRK

Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum forstår også skuffelsen i det samiske samfunnet godt.

– Jeg forstår det godt. Det er veldig viktig for de samiske områdene at man har kombinasjonen næring og kultur. At man da kutter i de næringsrettede tiltakene, som for eksempel arktisk landbruk, som har vært en god satsing, og man kutter i reindrifta, som også trenger å utvikle mer næring rundt, og samtidig kutter i aviser, som betyr mye for språket, og kutter i læremidler, så forstår jeg skuffelsen.

– Hva kan dere i opposisjonen gjøre med det?

– Det er små beløp i en nasjonal sammenheng, så her må vi bare presse på. Det skal være en forhandling i Stortinget og da må vi sørge for at det blir svært ubehagelig å gjøre disse kuttene. Det er noe flott med Norge at vi har et urfolk og har et urfolk som har flere språk. Det betyr masse å ta vare på disse språkene i daglig bruk. Det er en forpliktelse vi har.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK