Hopp til innhold

Vant reise til Antarktis - ville ikke ha byttet med en eksklusiv reise til Syden

Ann Kristin Balto (46) gleder seg til drømmereisen til Antarktis i februar neste år.

Ann Kristin Balto

Mange mennesker går rundt og drømmer om dyre reiser til varme land, men det gjør ikke Ann Kristin Balto. Hun reiser på sin drømmereise til Antarktis i februar neste år.

Foto: Ann Kristin Balto / Privat

– Det betyr veldig mye. Jeg jobber på Norsk Polarinstitutt og har veldig mange kolleger som har vært i Antarktis. Ofte har jeg vært med på vinke til de som reiser. Ofte har jeg tenkt at en eller annen gang skal jeg også komme meg til Antarktis, men da har jeg trodd at det skulle være i jobbsammenheng og ikke på en sånn tur som det blir nå, sier en overlykkelig Ann Kristin Balto.

Balto er opprinnelig fra Karasjok i Finnmark, men har i mange år bodd i Tromsø. Hun er ansatt som kommunikasjonsrådgiver i Norsk Polarinstitutt.

Vant reise til 150.000 kroner

Magasinet Reiselyst arrangerer ulike reiser, som folk kan søke om å få delta i. En av disse er en testreise med Hurtigruten til Antarktis (ekstern lenke).

De som er interesserte i å få være med på en slik reise må skrive en begrunnet søknad om hvorfor akkurat vedkommende skal velges ut.

– Jeg gjorde det i fjor etter at jeg så utlysningen. Da skrev jeg en søknad, men da ble det ikke uttrekning. Senere fikk jeg beskjed om at det skulle være en uttrekning i år og at søknaden min fortsatt gjaldt. Men jeg tenkte at det ville være best å skrive en ny søknad. Jeg har nemlig gått på et skrivekurs og et fotokurs i mellomtiden, forklarer Balto.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ice-iskoller Sastrugier - skavler

Det er sommer i Antarktis når Ann Kristin Balto og hennes reisefølge kommer i midten av februar neste år.

Foto: Peter Leopold / Norsk Polarinstitutt

Ann Kristin Balto har en genuin interesse for de kaldeste områdene i verden.

– I søknaden min skrev jeg om at jeg er glad i å reise og har vært med ungene på reise i Asia i nesten tre måneder for par år siden. På denne reisen skrev vi blogg underveis og jeg henviste til noen artikler i denne bloggen. Jeg fortalte også om bakgrunnen min og at jeg er veldig opptatt av Antarktis. Jeg kan mye og kjenner til den norske ekspedisjonshistorien der. Jeg vet også en del om hvalfangsten som foregikk på begynnelsen av 1900-tallet og utover til 1960-tallet. Jeg skrev også at jeg ville skrive en faktabasert blogg med reiseartikler hvis jeg vant denne turen, forteller Balto.

Tar med seg samboeren

Reisen til Antarktis med Hurtigruten starter fra Buonos Aires 12. februar 2016.

Ann Kristin Balto innrømmer at det var vanskelig å velge hvem hun skulle ta med seg. Valget sto mellom samboeren Geir Tore Voktor, dattera Kaisa (16) og sønnen Isak (12).

– Det blir samboeren min Geir Tore, men det har vært litt diskusjon i hjemmet om hvem som skulle være med. Jeg har jo to barn og vi har vært som sagt og reist tidligere. Barna er kjempeglade i å reise. De mente at siden pappa ikke er så ivrig på å reise så behøver ikke han å være med. Derfor burde heller en av dem være med, forteller Balto og ler.

Hvordan forbereder man seg til en slik tur?

– For min del blir det å lese seg opp på litteratur om Antarktis. Jeg har også begynt å tenke på hva jeg skal skrive om på turen. I vilkårene står det jo at jeg skal skrive en blogg hver dag underveis og skrive en lengre reiseartikkel når jeg kommer hjem, svarer Balto.

Må du ha en spesiell trening for turen?

– Nei, det må jeg ikke. Dette er en cruise med Hurtigruten. Med på turen er blant annet flere pensjonister som neppe er kjempetrent, sier Ann Kristin Balto.

Hvis du hadde fått byttet denne reisen med en kostbar og eksklusiv sydenreise, ville du ha gjort det?

– Nei, aldri i livet!

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK