Hopp til innhold

Tiåring fødte baby i Colombia

Myndighetene er frustrert over at de ikke kan straffeforfølge barnefaren.

Tiåring fødte baby i Colombia

Colombianske myndigheter holder identiteten både til den ti år gamle mora og den 15 år gamle faren skjult.

Foto: Skjermdump / YouTube/ITN

En ti år gammel jente tilhørende Wayuu-stammen i Colombia fødte nylig en liten baby som veide 2,6 kilo og målte 47 centimeter.

Ifølge colombiansk lov er ethvert seksuelt forhold med et barn under 14 år straffbart, og kan gi minimun ti års fengsel.

I går gikk imidlertid colombianske myndigheter ut med at de følte frustrasjon fordi de ikke kunne straffeforfølge den unge barnefaren. Grunnen til det er at Wayuu-folket har sitt eget rettssystem og at de sjeldent samarbeider med myndighetene i slike saker. Det opplyser sjefsdommer i regionalhovedstaden Riohacha, Maria Gladys Pabon, til Huffington Post . Byen ligger på Guajira-halvøya i nordøstkysten av Colombia.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Særlov fra 1991

Den ti år gamle jenta, som ifølge colombiansk lov ikke skal identifireres, fødte ungen sin 29. mars i år ved keisersnitt. Faren, som ifølge landets helsemyndigheter er 15 år, kan heller ikke identifiseres.

En colombiansk særlov for urfolkene fra 1991, som er slått fast i Grunnloven, gir Wayuu-folket rett til eget rettssystem/jurisdiksjon (jurisdiction).

– Jenta forsto knapt nok hva som skjedde da hun fødte ungen, forklarte Dr. Fabio Gonzalez til pressen over telefon like etter fødselen. Doktoren forklarte at det var nødvendig med keisersnitt fordi livmoren til den ti år gamle jenta fortsatt holder på å vokse og fordi det ville være vanskelig for jenta å føde på den vanlige måten.

Legen opplyser at den unge moren nå er utskrevet fra klinikken og er ved god helse. Den ti år gamle jenta er selv veldig liten, bare 142 centimeter høy.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK