Hopp til innhold

Stor glede i Røyrvik

Sametingsråd Ellinor Marita Jåma kunne nesten ikke tro det da statssekretær Ragnhild Vassvik Kalstad kom med nyheten om at Jåmas hjemkommune får midler til å bli innlemmet i samisk språkforvaltningsområde.

Ellinor Marita Jåma og Ragnhild Vassvik Kalstad

Sametingsråd Ellinor Marita Jåma (t.v.) hadde god grunn til å smile da statssekretær Ragnhild Vassvik Kalstad (t.h.) lekte «julenisse» drøyt tre måneder før jul.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ragnhild Vassvik Kalstad

Statssekretær Ragnhild Vassvik Kalstad.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det var den beste nyheten jeg kunne fått denne uka. Det er utrolig gledelig at nå er Røyrvik endelig med i forvaltningsområdet for samisk språk, sier Jåma.

Sametingsrådet var nesten sjokkert da statssekretær for samiske saker, Ragnhild Vassvik Kalstad, under en direktesending på radio og nett i kveld kom med denne budsjettlekkasjen fra regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.

– Dette vil bety at kommunen i mye større grad bedre situasjonen for det samiske i kommunen. Allerede i dag jobbes det hardt med å styrke og utvikle det samiske språket. Røyrvik er i en veldig spesiell situasjon med det at det er få innbyggere, men samtidig en stor samisk befolkning. Det er også mange eldre, som har samisk som morsmål. Kommunen har allerede gjort veldig mye selv om de ikke er med i forvaltningsområdet for samisk språk, sier Ellinor Marita Jåma (Åarjel-Saemiej Gielh).

– En fantastisk nyhet

Statssekretær Ragnhild Vassvik Kalstad (Ap) sier at NRK Sámi direktesendte folkemøte på Karasjok kulturhus var en passende anledning for den styrte budsjettlekkasjen.

– Det er regjeringens vilje at Røyrvik nå skal komme med i forvaltningsområdet for samisk språk. Det er da blitt bevilget 4,1 millioner kroner over neste års budsjett, opplyser Vassvik Kalstad.

Røyrvik-ordfører Arnt Mickelsen

Ordfører Arnt Mickelsen (Ap).

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Røyrvik-ordfører Arnt Mickelsen (Ap) fikk med seg nyheten da han hørte på radio i kveld, og han er også kjempefornøyd.

– Jeg er veldig glad fordi vi har jobbet i mange, mange år for å skulle komme dit. Vi trodde jo at vi skulle være med allerede i fjor, men da fikk vi en liten nedtur når vi ikke ble tatt med, sier Mickelsen fornøyd.

Kommunen har allerede startet opp en rekke tiltak for å bedre det samiske språkets situasjon.

– Vi har opptrådt som om vi allerede var med i forvaltningsområdet, forklarer Mickelsen.

– En foregangskommune

Også sametingets visepresident Laila Susanne Vars (Árja) uttrykker glede over dagens nyhet.

Laila Susanne Vars

Visepresident Laila Susanne Vars.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette er en fantastisk nyhet. Røyrvik er en liten kommune, men har vist seg som en foregangskommune når det gjelder å ta vare på og styrke det samiske språket i kommunen. De har vist stor vilje til dette til tross for at de ikke har fått midler til det, sier Vars.

Røyrvik-ordføreren sier at midlene vil komme godt med når de til neste år skal styrke de tiltakene som til nå er startet og starter nye tiltak.

– Det er en god del ting vi må gjøre, som vi ikke har fått gjennomført til nå. Vi vil blant annet ha inn lærekrefter i barnehagen og på skolen og samisktalende ansatte på aldershjemmet, forklarer Mickelsen.

Aili Keskitalo

NSR-leder Aili Keskitalo.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Parlamentarisk leder for Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo, ønsker også å være blant gratulantene.

– Dette var en veldig god nyhet, som statssekretæren hadde å komme med. Vi på Sametinget har ventet på denne nyheten lenge. Derfor vil jeg ønske kommunen tillykke med denne bevilgningen, sier Keskitalo.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK