Hopp til innhold

Ønsker Beaska som NSR-leder

Beaska Niillas er foreslått som ny leder i Norske Samers Riksforbund.

Beaska-Niillas

Beaska Niillas foreslås som ny leder i NSR. Han sier selv at han er klar for den store og viktige oppgaven.

Foto: Erica Johansson / Nrk Sápmi

Sametingsrepresentant Beaska Niillas er forslått som ny leder i Norske Samers Riksforbund, NSR, av Tana sameforening.

NSR må velge ny leder på landsmøtet i Oslo, som holdes første helgen i oktober, fordi konstituert leder Gunn-Britt Retter har gitt valgkomiteen i NSR beskjed om at hun ikke fortsetter.

– Vi kjenner til at det jobbes i lokallagene i disse dager med eventuelle kandidater til både ledervervet og andre styreplasser, så fristen på å melde inn kandidater er ikke gått ut, sier Aike Niillas Selfors som er i valgkomiteen til NSR.

Flere nye på vei inn

Den største samiske organisasjonen NSR har sitt 43. landsmøte i Oslo, helgen 3.-5.10.

I dag har ikke valgkomiteen fått inn forslag på andre lederkandidater utenom forslaget til Tana Sameforening, som vil ha Beaska Niillas som ny NSR-leder.

Konstituert leder Gunn-Britt Retter tar ikke gjenvalg, det gjør heller ikke landsstyremedlemmene Håkon Eriksen eller Biret Risten Sara.

– Vi kommer til å se på forslagene som kommer inn og skal jobbe frem mot landsmøtet i oktober, sier Selfors.

Samme i NSR-U

Også i ungdomsorganisasjonen NSR-U har flere meldt at de ikke ønsker gjenvalg. Leder Piera Heaika Muotka fortsetter ikke. Saia Stueng, Sara Elen Kuhmunen og Kai Henrik Skum tar heller ikke gjenvalg, så valgkomiteen må også finne nye kandidater til styret i ungdomsorganisasjonen.

– Beaska Niillas er en stor kandidat til ledervervet i NSR, selv om han ikke har vært politisk aktiv så lenge, men mange kjenner han og vi synes han har et klart syn på de sakene hvor han uttaler seg, sier Lemet Niillas Helander i Tana sameforening om kandidaten.

I tillegg stiller ikke lederen for Samisk studieutvalg (SOL), Kirsti Guvsám, til gjenvalg. Medlemmene Biret Anna Gaup og Tore Johnsen stiller seg til disposisjon, sammen med flere av varamedlemmene til SOL.

Visjon om å styrke lokallagene

Kandidaten selv er svært klar for oppgaven.

– Jeg har selvfølgelig svært lyst til å ta over ledervervet, og jeg er også spurt, forteller Beaska Niillas.

Han forteller videre at det er en stor oppgave å ta på seg, og at han måtte tenke seg godt om før han bestemte seg for å stille som lederkandidat.

– Det er ingen spøk å bli spurt til å lede den største samiske organisasjonen. NSR er det viktigste og klareste alternativet til de mange norske organisasjonene.

Om han har de rette lederegenskapene mener han er opp til landsmøtet å avgjøre.

– Jeg har som visjon å styrke NSR som organisasjon, for der finnes fortsatt forbedringsmuligheter. Lokallagenes medlemmer og oppgaver er det som legger grunnlaget for NSR, om man styrker dem enda mer, så vil det være med på å styrke NSR, mener Beaska Niillas.

Frist i morgen

Valgkomiteen ønsker å få en best mulig prosess fram mot valget.

– Derfor ønsker vi å få på plass forslag så fort som mulig. Kort tid etter fristen samles valgkomiteen for arbeide med innstillingen, sier Selfors i valgkomiteen.

Fristen for å fremme nye lederkandidater er satt til onsdag 10. september.

– Landsmøtet nærmer jo seg med stormskritt, og påmeldinger og planleggingen for lokallagene er godt i gang. Derfor har antakeligvis flere lokallag kommet godt i gang med å samle inn forslag til vervene, men sikkert ikke alle. Vi påminner derfor lokallagene om å samle forslag seg i mellom, avslutter Selfors.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK