Hopp til innhold

Ol-Johan Sikku kommenterer mistilliten

Den avsatte partilederen i Min geaidnu svarer på anklagene fra sine partifeller.

Ol-Johan Sikku

Ol-Johan Sikku har ikke lenger tillit hos sine partifeller i Min geaidnu.

Foto: Nils-Josef Labba / SVT Sápmi

Visestyreordfører i Sametinget i Sverige, Ol-Johan Sikku kommenterer nå for første gang offentlig mistilliten fra sitt eget parti Min geaidnu.

På mandag rettet Min Geaidnus partistyre mistillit mot partileder Ol-Johan Sikku, og oppfordret han om å forlate alle sine tillitsverv.

Årsaken er at partistyret anser at Sikku alvorlig og gjentatte ganger har brutt mot partiets verdigrunnlag. Han risikerer å bli politianmeldt.

Kommenterer på sin Facebook-side

I Min Geaidnus partistyre er det bare nestleder Sara Larsson som svarer. Hun vil ikke i den nåværende siuasjonen opplyse om hva Sikku skal ha gjort.

Sara Larsson

Nestleder Sara Larsson.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Larsson sier at hun av hensyn til de innblandede ikke kan gå ut med mer informasjon.

Etter mistilliten har Sikku forlatt sin plass i partistyret, men ikke sine poster som ordfører i Sametingets næringsutvalg og vervet som sametingets visstyreordøfrer.

På onsdag skrev Ol-Johan Sikku om dette på sin Facebook-side.

Sikku skriver først at han etter «denne utrivelige og overraskende hendelsen» meddeler at han er sykemeldt fra sitt politiske oppdrag. Videre skriver han at han «ikke kan, ikke får lov» (kan inte, får inte) til å kommentere saken og at han ikke heller vet hva han skulle kommentere, opplyser oddasat.se.

En stund etter at dette innlegget ble postet så ble det redigert. Nå står det kun at han er sykmeldt på grunn av utmattelsessymptom og Sikku takker for all støtte fra familje og venner.

– Bekymret for situasjonen

Sametingets styreordfører, Håkan Jonsson, som tidigligere har vært forsiktig i sine kommentarer, sier nå at han er alvorlig bekymret over en situasjon der Sikku ikke har tillit fra sitt eget parti.

– Det er klart at dette helt tydelig steller i stand store problemer hvis ikke partiet har tillit til den som sitter i styre. Det kommer jo ikke gi noe fruktbart arbeid for framtiden.

Håkan Jonsson sier at han har hørt hvorfor det rettes mistillit mot Sikku, men han vil ikke si noe om det .

– Rykter vil jeg overhodet ikke kommentere, men det er klart at det er alvorlig for Sametinget å komme i en slik situasjon.

I følge Håkan Jonsson kommer en erstatter til å overta Sikkus plass i Sametingets styre i tiden han er sykemeldt, men om situasjonen blir langvarig så må styret fundere på hva de da skal gjøre, forklarer Jonsson.

Korte nyheter

  • Åarjelsaemien healsoeviermie orre åejvie åådtjeme

    Måantan Åarjelsaemien healsoeviermie sijjen jaepietjåanghkoem Tråantesne utnin.

    Dellie nænnoestin Johan Inge Greff Åarjelsaemien healsoeviermien orre åejvie sjædta.

  • Planen om nye erstatningsbygg er satt på vent

    Stortinget vedtok i forbindelse med opptrappingsplanen for psykisk helse å stanse nedbyggingen av døgnkapasiteten i psykisk helsevern.

    Likevel ser vi at Helse Nord bygger ned. Blant annet ved å foreslå nedlegging av døgnbehandling ved de distriktspsykiatriske sentrene i Troms og Finnmark, og det er liten fremdrift i arbeidet med å bygge et nytt UNN-Åsgård for pasienter innen psykisk helsevern og rus, sier Erlend Svardal Bøe (H) i helse- og omsorgskomiteen under Stortingets spørretime i dag.

    – Nye erstatningsbygg for UNN Åsgård er en prioritet på planen over fremtidige investeringer i Helse Nord, sier Jan Christian Vestre (A), helse- og omsorgsminister.

    På grunn av økonomiske utfordringer er dette prosjektet satt på vent.

    Styret i Helse Nord har godkjent å etablere et midlertidig modulbygg på Åsgård for å øke kapasiteten. De har også satt av midler til vedlikehold av byggene på Åsgård, for å redusere driftsrisikoen fram til et nybygg blir realisert, sier Vestre.

    UNN Åsgård
    Foto: Eirik Hind Sveen / NRK
  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima- og miljøminister under Stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi- og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.