Hopp til innhold

Økt fokus på samiske rettigheter

Protect Sápmi øker bemanningen og øker dermed fokus på samiske arealrettigheter. Styreleder Anders Blom meddeler at Protect Sapmi nå har fått to nye medarbeidere; Steinar Pedersen og Svein Ole Granefjell.

Steinar Pedersen

Steinar Pedersen skal ha fokus på sjøsamiske rettigheter i Protect Sápmi som med to nye medarbeidere har doblet bemanningen.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK SAPMI

– Jeg er meget fornøyd med at vi nå kan øke vår kapasitet med kompetente medarbeidere på ulike felt”, uttaler styreleder Anders Blom i en pressemelding.

Sjøsamiske og sørsamisk kompetanse

Granefjell er fra det sørsamiske området, og skal ha kontorsted på Røros. Han er utdannet sivilagronom fra Norges Landbrukshøgskole, og har tidligere jobbet i Innovasjon Norge.

Pedersen vil arbeide fra sitt kontor i Tana, og skal ha fokus på sjøsamiske spørsmål i stiftelsen. Han har forskerkompetanse og bred erfaring fra ulike samfunnsfelt, både nasjonalt og internasjonalt.

– Med Pedersen får vi tilført inngående samfunnsinnsikt og kunnskaper om samiske rettigheter generelt og sjøsamiske rettigheter spesielt. Granefjell på sin side har innsikt i både norsk og samisk næringsliv, og særlig om sørsamiske forhold og det sørsamiske språk. Det er viktig å styrke stiftelsens kapasitet på disse delene av vår virksomhet, og jeg er meget glad for å ha fått så kompetente og erfarne personer med på laget”, avslutter styreleder Anders Blom.

Dobler bemanningen

Anders Eira, Origo kulturfitnodaga stivrralahttu

Anders J. Eira i Protect Sápmi.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Fra tidligere arbeider siviløkonom Anders J. Eira ved stiftelsens lokalkontor i Kautokeino, med hovedfokus på reindriftssaker og rammebetingelser, mens styreleder Anders Blom arbeider fra sitt kontor i Umeå på svensk side av Sápmi.

Stiftelsen har hittil arbeidet med saker på norsk og svensk side av Sápmi, samt i forhold til nasjonale og internasjonale rammebetingelser og regler som regulerer selskapers aktiviteter i Sápmi.

Stiftelsen Protect Sápmi, etablert av Norske Reindriftssamers Landsforbund og Svenske Samers Riksforbund, bidrar blant annet med kompetanse, råd og veiledning til samiske nærings- og arealinteresser i deres møte med selskaper og andre aktører som planlegger utbygging i samiske områder.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK