Hopp til innhold

Vattenfall risikerer straff

400 år gamle kulturminner ble trolig ødelagt da en kabel skulle graves ned i Jokkmokk i Nord-Sverige. Området er vernet, og er den viktigste kulturminneplassen i kommunen, i følge Ájtte fjäll- och samemuseum.

Gropa Vattenfall har gravd

Her er gropa som går igjennom hele den gamle markedsplassen i Jokkmokk.

Foto: Anne Marit Pentha Päiviö / Sameradion & SVT Sápmi

Det var i helga det ble oppdaget at det var gravd en grop gjennom hele den gamle markedsplassen i Jokkmokk. Markedsplassen er vernet ved lov, og en del av kulturminnene tror man er rundt 400 år gamle. Kjell-Åke Aronsson ved Ájtte fjäll- och samemuseum oppdaget det som hadde skjedd da han skulle gå tur i området. Han mener hendelsen er tragisk.

Kjell-Åke Aronsson

Kjell-Åke Aronsson betegner hendelsen som trist.

Foto: Anne Marit Pentha Päiviö / Sameradion & SVT Sápmi

– Dette er Jokkmokks viktigste kulturminner. Her har man gravd rett igjennom området. I gropa kan man se rester etter bebyggelse.

Vattenfall ansvarlig

Det er Vattenfall og en entreprenør som holder på å legge kabelen, og i den forbindelse har gravd i området. Kommunikasjonsansvarlig i Vattenfall, Roger Lindmark, legger seg flat. Han sier til Sveriges Radio Sameradion at de har gravd i et område uten å ha tillatelsene i orden.

– Vi har gjort feil, helt enkelt. I slike tilfeller legges arbeidet ut på anbud, og entreprenøren står for papirarbeidet, herunder søknad om gravetillatelse. Her er det gravd uten lov.

Arbeidet stoppet

Vattenfall og entreprenøren har nå stoppet arbeidet, og vil nå til bunns i saken.

– Vi vil finne ut hvordan dette kunne skje, sier Roger Lindmark.

Roger Lindmark

Roger Lindmark i Vattenfall Eldistribution legger seg flat.

Foto: David Zimmer, Sveriges Radio

I følge Ájtte er dette den viktigste kulturminneplassen i Jokkmokk, og det skal også være skiltet. Hvordan kan det likevel gå slik?

– Det er akkurat det vi vil finne ut. Om det til og med er skiltet, så burde det ringt noen varslebjeller før man begynner å grave, sier Lindmark.

Lovbrudd

I følge Kjell-Åke Aronsson ved Ájtte, kan hendelsen være brudd på kulturmiljøloven. Brudd på denne, kan i Sverige gi bøter eller fengsel på opp til et halvt år. I grove tilfeller kan man dømmes til fire års fengsel. Aronsson mener at man nå må dokumentere så mye som mulig av det som antas ødelagt.

– Det har jo skjedd en stor skade. Nå får vi håpe Länsstyrelsen gjør sitt for at så mye som mulig av kunnskapen som ligger i kulturminnene bevares.

Til sammenligning så er strafferammen for brudd på kulturminneloven bøter eller fengsel inntil et år, og inntil to år ved særedeles skjerpende omstendigheter. Skade på kulturminner eller kulturmiljøer som har særlig stor nasjonal eller internasjonal betydning kan ha en strafferamme på inntil seks års fengsel.

Se hele intervjuet med Kjell-Åke Aronsson her .

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK