Hopp til innhold

En samisk pionér har gått bort

Foregangsperson for samisk samfunnsutvikling, Juho Niillas, Nils Jernsletten har gått bort.

Nils Jernsletten

Harald Gaski, Nils Jernsletten (i midten) og John Trygve Solbakk. Bildet ble tatt i forbindelse med at Jernsletten ble utnevnt som æresmedlem i Samisk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening.

Foto: John Trygve Solbakk / SFS

Forsker og professor i samisk språkvitenskap, Nils Jernsletten, døde i går etter en sykdomsperiode. Han ble født i 1934 i Tana, og ble 77 år.

Far for samisk ved Universitetet

Jernsletten var den første som ble ansatt i samisk språk ved Universitetet i Tromsø på midten av 70-tallet. Inntil 1983 var han den eneste ansatte i dette språket, med ansvar for undervisning og faglig virksomhet. Han har dermed lagt grunn for samisk som fag ved Universitetet i Tromsø.

Han var også første professor i samisk språk ved det samme Universitetet.

Harald Gaski

Harald Gaski

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Harald Gaski minnes Jernsletten som en inkluderende foreleser.

– Jeg husker hvor flink han var til å dele tankene sine med de få studentene han hadde. Jeg var selv en ung student på den tiden. Vi fikk følelsen av at vi var viktige i oppbyggingen av det samiske samfunnet, sier Gaski i sitt minneord om Jernsletten.

GULDAL (på samisk):

Viktig for samisk samfunnsutvikling

Juho Niillas hadde også vært samepolitisk engasjert siden 1960-tallet. I 16 år satt han som medlem i Samerettsutvalget. Hans engasjement i utvalget la noe av grunnlaget for sameloven og Sametinget.

I Sametingets første periode, 1989–1997, ble Jernsletten valgt inn for Midt-Troms valgområde. I årene 1969–71 var han formann i Tromsø Sameforening.

I 1965–73 var Jernsletten formann i Nordisk Sameråds Norges seksjon.

Kommandør av St. Olav Orden

Fra 1986 var Jernsletten prosjektleder og språklig ansvarlig for prosjektet «Nordsamisk bibelomsetting». Han var også den første lederen for Samisk kirkeråd i 1992.

Jernsletten ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 2005. Ordensrådet la vekt på Jernslettens betydelige bidrag til Den norske kirke som tolk, informant og ressursperson.

I tillegg skrev han både fag–og skjønnlitteratur på samisk. I 2006 ble han utnevnt til æresmedlem i Samisk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening.

Juho Niillas, Nils Jernsletten, etterlater seg kone og fem barn.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK