Hopp til innhold

Disse kan forme fremtidens arktiske landskap

De representerer 10 nasjonaliteter, og i 10 dager har de reist rundt og sett på det arktiske landskapet – som de kan være med på å forme i fremtiden.

Master i landskapsarkitektur på ekskursjon

Studentene i det nyoppstartede masterprogrammet i landskapsarkitektur og nordområdestudier er på ekskursjon i Finnmark. De representerer 10 nasjoner.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

De 13 studentene kommer fra blant annet Kina, Japan, Irland, Island, Russland, Litauen, Nederland og Norge.

Med buss startet den tidagers ekskursjonen i Tromsø, fortsatte til Spildra, Hammerfest, Sørøya, Stabbursdalen, Ifjordfjellet, Vardø, Hamningberg og Kirkenes.

Ekskursjonen hadde tid til en liten pit stop i Karasjok for å møte NRK, før dem kjørte videre til Kautokeino.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sildra

På Sildra fikk studentene vandre langs gamle strandlinjer og steinalderbosetninger, samt tidligere samiske bo- og gravplasser.

Foto: Janike Larsen

Fra Nederland til Tromsø

Gode forvaltningslandskaper på en bærekraftig måte – er målet med den nyoppstartede masterutdanningen, som Arkitektur- og designhøgskolen (AHO) og Norges Arktiske Universitet (UiT) samarbeider om.

– Jeg hadde lyst til å studere i Skandinavia, og spesielt Norge, så da jeg oppdaget dette studiet søkte jeg straks, forteller en av studentene, Ronald van Schaik fra Nederland til NRK.

Han har tatt en bachelor i miljøstudier, og ønsker å kombinere den med master i landskapsarkitektur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Landskapsarkitektstudenter på tur

Studentene har sett på landskap i stortsett hele Finnmark, og mye tid har blitt tilbringt i denne bussen. Ronald van Schaik (i rødt) fra Nederland, ser for seg å jobbe som landskapsarkitekt i Norge.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Mangler spesialister på nordlige landskap

Det spesielle med dette studiet er at det er det første landskapsstudiet som har hovedfokus på arktiske landskap, eller de nordlige områdene i verden.

Landskapsarkiteker som er spesialisert på landskapene i nord er en mangelvare i dag.

– Det er viktig å utdanne eksperter på landskapene i nord blant annet på grunn av det enorme presset på nordområdene over hele verden i dag, forteller prosjektlederen for det nye masterprogrammet Janike Larsen.

Studentene kommer til å lære og strukturere store områder på en god og bærekraftig måte, og områdene i nord er nettopp det – store. Landskapet skal planlegges uten å ødelegge det, menneskelige geologiske og biologiske hensyn skal samordnes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Janike Larsen

Målet med studiet er å utdanne spesialister på bærekraftige landskap nå som presset fra internasjonale selskaper vokser på nordområdene, forteller koordinator og prosjektleder for masterprogrammet, Janike Larsen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Arealkonflikter

Lærer for studiet Kjerstin Uhre legger vekt på at for å planlegge landskap i nordområdene så må man forstå arealkonfliktene som oppstår når store internasjonale selskaper vender sitt blikk nordover.

– Primærnæringenes og lokalsamfunnenes møte med internasjonale selskaper representerer arealkonflikter. På kartet ser man ikke folkene som allerede bor der selskapene vil starte utvinningen av ressurser.

Ønsker flere nord-norske søkere

Det internasjonale studiet er internasjonalt på lærersiden, med lærer Alice Labadini, som er fra Italia. Fremover ønsker både prosjektleder Larsen og lærer Uhre flere søkere fra Nord-Norge.
Studenten fra Nederland, har falt for nordområdene, og spesielt Tromsø.

Kjerstin Uhre

Arkitekt Kjerstin Uhre er lærer i det nyoppstartede masterprogrammet.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK


– Jeg liker spesielt godt omgivelsene rundt Tromsø, og det holdt for å velge det som studieby. Jeg kan absolutt se for meg å jobbe som landskapsarktitekt i Nord-Norge, sier Ronald van Schaik avslutningvis før bussen durer videre.

Korte nyheter

  • Konsernajođiheaddji lea fuolastuvvan Davvi-Norgga fibersihkarvuođa geažil

    Girdijohtolat sihke duorastaga ja bearjadaga bissehuvvui sihke Mátta- ja Davvi-Norggas teknihkalaš hástalusaid geažil ja go sárasneahtta boatkanii. Dat dagahii moivvi girdišiljuin, go girdit maŋŋonedje. Avinor lea šállošan dáhpáhusaid, maid eai loga gullat oktii.

    GlobalConnect konseardnadirektevra Per Morten Torvildsen lea fuolas go Norgga digitála vuođđostruktuvra, ja erenomážit Davvi-Norgga sárasneahta, ii leat doarvái buorre.

    Torvildsen oaivvilda ahte Norga ii leat doarvái bures ráhkkanan vuorddekeahtes dáhpáhusaide ja ahte servodatekonomiija čalmmiin ii sáhte doarjut Davvi-Norgga fiberneahta viiddideami ja buorideami.

    Jan-Gunnar Pedersen, Avinor girdisihkkarvuođa konseardnajođiheaddji, lohká ahte sárasfierpmádatstruktuvra mii Avinoras lea sin bálvalusaid várás, lea dohkálaš, ja lea dohkkehuvvon sin atnui.

    Guktuid dáhpáhusaid isket dárkilit, ja Avinor lea árvvoštallagoahtán mii lea mannan boastut.

  • Bođii 65:in turn EM:as

    Les på norsk.

    Peder Funderud Skogvang bođii 65:in dán jagi turn Eurohpá-meašttirgilvvuin Riminis Itálias.

    Dan čállet Norges Gymnastikk- og Turnforbund iežaset neahttasiidduin.

    Pederis ledje moadde boasttuvuođa, mat dagahedje ahte ii šaddan dat buoremus gilvu dán vuoro, čállá searvi. Almmáiolbmuid junior ja senior gilvvut leat miessemánu 24. beaivvi rájes gitta 28. beaivái.