Hopp til innhold

Folkeakademiet: – Vi ønsker å vise fram filmer som ellers ikke blir vist

Lørdag 5.mars braker det løs en liten filmfestival i Tana bru i forbindelse med Tana vinterfestival.

Terese Nyborg leder for folkeakademiet Tana

I Tana arrangeres det en liten filmfestival. Leder i Folkeakademiet Deatnu-Tana sier at de vil vise filmer som ellers ikke blir vist i Tana.

Foto: Ann-Mary Eriksen,Terese Nyborg. Fotomontasje av NRK

Folkeakademiet Deatnu Tana og Tana kino arrangerer for fjerde gang en liten filmfestival i samband med Tana vinterfestival.

Bevisst valg at det vises samisk film

Iår vises det to lengre dokumentarer, «Árktalaš Supernásti //Arctic Superstar» og «Mannen fra Snåsa». Begge filmene hadde première på Tromsøs internasjonale filmfestival (TIFF) i januar. De ønsket å vise fram filmer som ellers ikke blir vist i Tana.

– Vi så at det var mange flotte kortfilmer fra Finnmark som ble vist på TIFF og ønsket å vise noen av dem for et lokalt publikum. De fleste av dem har vært på samisk og det har vært et bevisst valg. Flere av kortfilmene som har vært vist har og hatt lokale regissører og skuespillere. Det ville være leit hvis de ikke ble vist her, forteller leder i Folkeakademiet Deatnu-Tana Terese Nyborg.

Terese Nyborg

leder i Folkeakademiet Deatnu-Tana Terese Nyborg.

Foto: Privat

Mange har et forhold til "hjelpere"

Filmfestivalene har tidligere vært godt besøkt og de forventer det samme iår, og spesielt da det vises en film om "hjelpere'" da slike filmer har tidligere fylt salen i Tana.

– For noen år tilbake viste vi filmen "De gode hjelperan", av Harry Johansen, som fyllte salen. Det er mange som har et forhold til "hjelpere" og som har hatt kontakt med dem ved vanskelige situasjoner i livet. Snåsamannen er den som er mest kjent, men Finnmark har flere egne.

Slincraze og snåsamannen

De to filmene som blir visst iår er filmen om Nils Rune «Slincraze» Utsi startet som et kortfilmprosjekt i 2012. Da reiste kameramann Kristoffer Kumar, fotograf Martin Rustad Johansen og regissør Simen Braathen til Máze i Finnmark for å lage film om rapperen SlinCraze. Dette er historien om Nils Rune Utsi som forsøker å slå igjennom med rap på samisk.

Nils Rune Utsi, SlinCraze

Filmen handler om Nils Rune Utsi som forsøker å slå igjennom med rap på samisk.

Foto: Johan Mathis Gaup / Pressebilde

Og dokumentarfilmen "Mannen fra Snåsa" som er om Joralf Gjerstad og hans evner. Margareth Olin har filmet 22 av disse menneskenes møte med han. Hun forteller om arbeidet at: «I denne filmen får du selv se hva som skjer på Snåsa. Jeg har jobbet med et observerende kamera. Vi grep aldri inn i møtene vi filmet og Joralf visste ikke hvem han skulle møte før den enkelte sto i rommet med ham. Jeg håper alle som jobber med mennesker kan bli inspirert av denne filmen, og at vi i våre private liv også har noe å hente.»

Snåsamannen

De siste 65 årene har 50.000 mennesker reist til Snåsa i håp om å få hjelp av Snåsamannen.

Foto: Speranza Film

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK