Hopp til innhold

- Slag i trynet på pasienter

Kommune- og fylkespolitiker for Venstre, Trine Noodt, mener det er noe alvorlig galt med sykehusstrukturen i Finnmark, når pasienter kan risikere å måtte reise i tre dager for en legetime ved Hammerfest sykehus.

hammerfest sykehus

Hammerfest sykehus.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Igjen blusser debatten om sykehusstruktueren i Finnmark opp. Bakgrunnen denne gangen er Helse Finnmarks innstramming i bruk av taxi for pasienter som ikke rent medisinsk har behov for det. For noen pasienter kan det i verste fall bety en reise på 3 dager for en times legetime.

Trine Noodt

Venstres Trine Noodt mener man må ha et alternativ til Hammerfest sykehus.

Foto: Robin Mortensen

– Det høres jo helt uholdbart ut med tre dager reise for en legetime, og det viser jo bare at sykehusstrukturen ikke er til beste for pasientene, sier venstres fylkestings- og kommunepolitiker Trine Noodt.

Ordner seg som oftest

Marit Kristine Hætta Sara er en av mange fra Kautokeino som har behov for sykehusbesøk i Hammerfest. Hun forteller om tilfellet med tre dagers reise for sykehusbesøk. Hun fikk time i Hammerfest på tirsdag. Fordi hun ikke hadde rekvisisjon, fikk hun beskjed om at hun måtte ta bussen.

Kommunikasjonsrådgiver ved Finnmarkssykehuset Eilert Sundt sier at når det gjelder pasienter i Kautokeino spesielt, så har de en avtale om at det går maxitaxi med pasienter mellom Kautokeino og Hammerfest nesten daglig.

Den er først og fremst beregnet for pasienter med medisinsk behov for transport med taxi, men hvis det er ledige plasser i den så kan den fylles andre pasienter som ellers hadde måttet ta buss.

«Det betyr at vi nesten alltid finner en løsning for pasientene, og det vil være bare i veldig sjeldne unntakstilfeller at noen trenger å overnatte både før og etter legetimen i Hammerfest», skriver Sundt.

Noodt mener dette ikke er holdbart.

– Det er ikke sånn det skal være, det skal ikke være pasientens problem.

Engasjerer flere

Også sametingspresident Aili Keskitalo lar seg engasjere av denne saken. På sin facebookside skriver Keskitalo:

«Man føler seg sjelden så liten som i samtale med Pasientreiser. Når man skal på sykehus er det fordi man har et helseproblem, kanskje med smerter og ubehag, og med en bakenforliggende angst om hva man skal oppleve og hvilke beskjeder man vil få. Det er uverdig at reisen skal bli en så stor tilleggsbelastning».

Aili Keskitalo på sykehjembesøk i Tysfjord

Sametingspresident Aili Keskitalo har følt seg liten i samtale med Pasientreiser. Her på sykehjemsbesøk i Tysfjord.

Foto: Sander Andersen

Trine Noodt mener man på kort sikt må ta tak i praksisen når sykehuset strammer inn på innvilgningen av transport. På lengre sikt mener Noodt man må få forandret på årsaken, som hun mener er en grunnleggende feil i sykehusstrukturen.

– Det er ikke holdbart at pasienter i Finnmark stadig vekk får slike slag i trynet. Vi hadde kommet bedre ut av det med et til lokalsykehus i Finnmark, blant annet på grunn av de klimatiske forholdene vi har.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK