Hopp til innhold

Feil hos hver fjerde kontrollerte

Hittil i år har Skatteetaten kontrollert personallistene til 166 bedrifter i Nord-Norge, og funnet feil og mangler hos ca. hver fjerde kontrollerte.

Skjenking av alkohol på bar

Serveringssteder blir kontrollert av Skatteetaten. Illustrasjonsbilde.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Siden nyttår har serveringssteder, frisører og skjønnhetspleiere, samt bilverksteder og bilpleiebransjen måtte føre lister over alle som jobber der.

Plikten til å føre personallister ble innført for å bidra til å motvirke svart arbeid. Listene gir oversikt over hvem som til en hver tid er på jobb. Korrekte og kontinuerlig førte lister vil dermed vanskeliggjøre svart avlønning av arbeidstakeren skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Opptatt av like konkurransevilkår

Bransjeorganisasjonene er opptatt av like konkurransevilkår, og ser på dette som et viktig bidrag for å sikre like vilkår, og hindre svart arbeid.

Geir Solheim

Avdelingsdirektør i NHO Reiseliv i Nord-Norge, Geir Solheim

Foto: NHO

– Intensjonen bak innføringen er god, vi er opptatt av at dette skal gjøres riktig, men er ikke overrasket over at det gjøres noen feil. Bransjen trenger tid og noen trenger nok veiledning på hvordan de skal løse dette. Vi regner med at tallene vil forbedre seg når flere har fått innført gode rutiner, sier avdelingsdirektør i NHO Reiseliv i Nord-Norge,Geir Solheim.

166 personallistekontroller

I samarbeid med Skatteoppkreverne i Nordland, Troms og Finnmark er det hittil i år blitt gjennomført 166 personallistekontroller i Nord-Norge. Resultatet viser at kontrollørene siden mars i år har ilagt gebyrer på over 320 000 kroner.

– Vi ser at en del bedrifter sliter med å innrette seg etter regelverket. I hovedsak dreier det seg om mangelfull føring, men vi har også erfart at enkelte ikke fører lister i det hele tatt, forteller Tone Marie Myklevoll, underdirektør på kontroll og rettsanvendelse hos Skatt nord.

Blant de kontrollerte bransjene er det spesielt servering, uteliv og kafédrift som peker seg negativt ut.

– Bransjen har utfordringer i forhold til svart arbeid, og vi er overrasket over at så mange aktører velger å ikke ta plikten til å føre personallister på alvor, sier Myklevoll.

Skatteetaten har tidligere informert alle virksomhetene om de nye kravene, og skal fortsette å holde kontrolltrykket oppe.

– Vi regner med at et fortsatt høyt fokus på personallister på sikt vil føre til bedre etterlevelse, avslutter Myklevoll.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK