Hopp til innhold

Erlend Elias: – Samiske homofile har det vanskeligere enn norske

Få ting irriterer Erlend Elias Bragstad mer enn det «homofile skapet» man tilsynelatende må komme ut av.

Erlend Elias på Riddu

Erlend Elias Bragstad er samisk og homofil, og dermed en minoritet i minoriteten. Her avbildet under årets Riddu-festival.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Se direkte fra streamen på Riddu Riđđu

– Altså, kommer heterofile ut av dette såkalte skapet? Jeg tror ikke det, nei.

På seminar-scenen under Riddu-festivalen i Troms, får Erlend utløp for frustrasjon og sterke meninger. I dette tilfelle omhandler de en minoritet i minoriteten, nemlig skeive samer.

– Vi trenger ikke legge skjul på at det samiske miljøet ikke har kommet like langt som det norske.

Han utdyper:

– Det er nok vanskeligere for samiske homofile å stå frem enn det er for norske. Eller urfolkshomofile, som vi også kan kalle oss, sier Erlend.

Erlend Elias

Erlend Elias debatterer hvordan det er å være homofil same i Norge. Her under Nordlys-seminaret sist torsdag på Riddu-festivalen.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Viktig støtte

Han smiler lurt. Kjendisstylisten og den profilerte nordlendingen vet at temaet skeive samer er omdiskutert, og ulike miljøer har ulike meninger, avhengig av hvem man møter og hvem man prater med.

– Du vet det, at folk lærer opp barna sine, setter tanker i hodene deres som ikke er sunne.

– Hva tenker du på da?

– Ulike trosretninger. Det er uvitenhet som fører til fordommer, ikke religion. Så når barna blir tatt ut av undervisningen fordi man skal lære om seksualitet og homofili, da er det noe galt. Slikt burde anmeldes til barnevernet.

Med seg i debatten har Erlend blant andre sametingsrepresentant Henrik Olsen. Han forteller at Sametinget har blitt spesielt opptatt av temaet etter at Erlend har frontet saken gjentatte ganger i media og andre viktige kanaler.

– Folk som Erlend har stått på barrikadene og utfordret oss andre. Derfor ønsker vi nå å synliggjøre de skeive samenes sak, og kanskje gjøre det lettere for dem å stå frem, forteller Olsen.

Les også: Erlend Elias - Jeg er kreftfri

Henrik Olsen

Sametingsrepresentant er glad for at mennesker som Erlend Elias står på barrikadene for homoseksuelle samer.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Troll

Nordlendingen er opptatt av at homofile som en minoritetsgruppe ikke skal forskjellbehandles. Kampen om like rettigheter for minoriteter går aldri ut på dato, og selv om ting alltid tar lang tid, gir han aldri opp.

Men Erlend hadde egentlig ingen planer om å bli en samfunnsdebattant og forkjemper.

– Jeg er stylist, det er det jeg jobber med. Men så klarer jeg ikke å la være. Det bare ble slik, at jeg ble en profilert homofil person. Hvis man kan se det må den måten, ler han.

Men det er ikke alltid ting er like morsomt. Som de gangene enkelte tror at han og andre homofile forsøker lokke inn omverdenen i «den homofile verden», som han selv kaller det.

– Vi lever i en moderne verden, og vi har kommet langt. Men enkelte tror fortsatt at vi er troll som ønsker å tiltrekke oss alle for å konvertere de. Det er trist, men til syvende og sist må vi jo bare le av det, avslutter Erlend.

Korte nyheter

  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima og miljøminister under stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.

  • Bjørn skutt i Porsanger

    I dag morrest ble en bjørn skutt i Porsanger, skriver Ávvir.

    Miljødirektoratet har gitt dispensasjon til felling av bjørn i Porsanger kommune i perioden 7. mai til 13. mai.

    Fagleder i Statens naturoppsyn region 8, Pär Nilsen, opplyser til NRK at bjørnen ble skutt straks etter kl. ni i morrest sydvest for Garnisonen i Porsanger. Det var en ung hannbjørn på rundt 60 kg.

    Bakgrunnen til fellingstillatelsen er en henvendelse fra reinbeitedistriktene 16, 14A og 14.

    I tillegg søkte Lakselv og Brennelv beitelag om fellingstillatelse.

    Loga sámegillii

    Bjørn skutt i Porsanger
    Foto: Pär Nilsen / SNO
  • Samisk film til Australia

    I dag offentliggjorde Sydney International Film Festival at filmen Eallogierdu / Tundraens voktere skal vises på fesitvalen.

    Filmen er tidligere vist på Toronto International Film Festival, Tromsø International Film Festival og Santa Barbara International Film Festival.

    Gjeterhytte som er med i filmen Eallogierdu - Tundraens voktere
    Foto: Pressebilde / Freedom From Fear Stories