Hopp til innhold

– Skyt heller kyllinger

Fefo anbefaler jegere å skyte rypekyllinger i stedet for voksne ryper under høstens rypejakt i Finnmark.

Rype i fjellet
Foto: Steinar Lote / NRK

Denne anbefalingen kom etter årets kartlegging av rypebestanden i Finnmark, som Finnmarkseiendommen (Fefo) gjennomførte fra 5. til 20. august.

Even Borthen Nilsen

Utmarksforvalter ved Finnmarkseiendommen, Even Borthen Nilsen.

Foto: Privat

– Ungfugl har dårligere vinteroverlevelse

Utmarksforvalter ved Fefo, Even Borthen Nilsen kan informere om at takseringsresultater viser litt under middels tettheter av lirype og middels kyllingproduksjon på Finnmarkseiendommen denne høsten.

FeFo oppfordrer fortsatt til måtehold, og ber jegere styre avskytingen mot ungfugl, som har dårligere vinteroverlevelse enn voksenfugl.

På Fefo:s nettsider kan man lese at det innføres dagskvoter for alle jegere og moderate begrensninger i tillatt jakttrykk for bosatte utenfor Finnmark.

Under middels tetthet

Takseringene viser at det er noe under middels til middels tettheter av lirype i år. Samlet i hele Finnmark viser beregninger 10 ryper per km² og 3,8 kyllinger per høne.

Regionvis sammenstilling viser variasjon i tetthet av fugl og i produksjon ( tabell 1 ), og innenfor de enkelte regionene er det til dels svært store variasjoner.

Til NRK-Sápmi forteller Borthen Nilsen at indre-Finnmark har fått en oppgang av rypebestand og det samme har kysten av Vest-Finnmark, mens det i Øst-Finnmark er en liten nedgang.

Isak Th. Triumf

Isak Th. Triumf (Sámi bivdo- ja meahcástansearvi.)

Foto: Roger Manndal / NRK Sápmi

– Ikke noe gullår

Isak Th. Triumf, som representerer den samiske jakt- og utmarksnæringsorgnasisasjonen Sámi bivdo- ja meahcástansearvi (SBMS), tror det kan bli et godt rypeår i Kautokeino, men det ligger etter hans vurdering ikke an til å bli et såkalt «gullår».

– Rypebestanden i år er nok større enn i fjor. Jeg har selv sett mye ryper, men har også fått høre fra multebærplukkere om at de har observert en del ryper på vidda, sier Triumf.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK