Hopp til innhold

– Kan klare seg uten Sametinget

President i det internasjonale fotballforbundet Conifa, Per-Anders Blind, tror ikke det samiske fotballforbundet FA Sápmi blir oppløst.

FA Sápmi 2014

Det samiske herrelaget i fotball, under sommerens Conifa World Cup.

Foto: John Einar Eira / NRK

Det var i forrige uke styremedlem Frode Guldbjørnsen i FA Sápmi gikk så langt, at han trodde FA Sápmi ville være historie i løpet av neste år, om de ikke får en større bevilgning fra Sametinget i Norge, en de foreslåtte 200.000 kronene.

Conifa president Per-Anders Blind tror FA Sápmi vil fortsette som et av medlemsforbundene i Conifa.

Conifa støtte

I januar er det generalforsamling i Conifa, hvor det vil komme et forslag om at de skal bidra økonomisk til de lagene som er med i fotballforbundet.

Conifa president Per-Anders Blind

Conifa president Per-Anders Blind tror ikke at det samiske fotballforbundet FA Sápmi blir nedlagt.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Dette er ikke noe som vil skje fra neste år, men med tiden skal vi kunne gå inn med økonomiske støtte til alle lagene som er med i forbundet, sier president Per-Anders Blind.

Uten Sametinget

Sametingsråd Henrik Olsen tror at det samiske fotballforbundet FA Sápmi kan etablere seg og komme i gang med virksomheten for fullt neste år. Sametingsrådet har foreslått at FA Sápmi skal få 200.000 kroner i driftstilskudd neste år, men det endelige budsjettet blir ikke vedtatt i Sametinget før neste år.

FA Sápmi har et budsjett på litt over 900.000 kroner for neste år, som er sendt Sametinget i Norge.

Conifa president Per-Anders Blind ser ikke bort fra at også FA Sápmi i fremtiden kan klare seg uten noen støtte fra de nordiske sametingene, men under etableringen bør de få den økonomiske støtten de har behov for.

– Selv om jeg ikke har så mye å gjøre med hvordan de forskjellige fotballforbundene etableres, ser jeg at mange har økonomiske behov for å komme i gang med sine planer, sier Blind.

Mange muligheter

Conifa president Per-Anders Blind ser mange muligheter for FA Sápmi, som større sponsorer som de kan få inn og salg av drakter.

– Vi har over 5000 personer i vårt register, som ønsker alt av spilledrakter til Conifa lagene, som samelandslagets, det er noe av mulighetene som finnes, sier Blind.

Han var også med på å sikre sponsorer til FA Sápmi, så de kunne delta i Conifa World Cup sist sommer.

– Ikke for tidlig

Under tre måneder etter etableringen av FA Sápmi i år, var det samiske herrelaget i fotball med på Conifa World Cup i Östersund, i Sverige.

Conifa presidenten mener ikke det var for tidlig for FA Sápmi å være med på turneringen, selv om de ikke var kommet ordentlig i gang med forbundet.

– Jeg synes det var riktig av FA Sápmi å være med på den turneringen og håper de ser mulighetene som finnes når de deltar i slike store mesterskap, sier Blind.

Har støttet fotballforbundet

FA Sápmi har i år fått bidrag på 175.000 kroner til Conifa World Cup og 25.000 kroner til fotballtinget som ble holdt i mars.

Sametingsråd Henrik Olsen understreker at FA Sápmi har mulighet til å få støtte til enkeltprosjekt og de har også søkerbasert ordninger hvor forbundet har mulighet til å søke om midler.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK