Hopp til innhold

Mobilbrukarar blir straffa som krigsforbrytarar

Innbyggjarar i Nord-Korea som brukar mobiltelefon under den 100 dagar lange landesorgen for avdøde Kim Jong-il, blir stempla som krigsforbrytarar og straffa deretter.

Innbyggere i Pyongyang uttrykker sorg over Kim Jong-Ils død

Landesorgen etter diktatoren Kim Jong-ils død strekkjer seg over hundre dagar. Nordkoreanarar som brukar mobilen sin i denne perioden risikerer å bli hardt straffa.

Foto: KYODO / Reuters

Sorg, hysteri og pompøse seremoniar har prega nyheitsbiletet i det kommunistiske diktaturet Nord-Korea i tida etter at diktatoren Kim Jong-il (69) døydde av hjarteinfarkt den 16.desember i fjor.

Han hadde då sete ved makta i 17år, og vart etterfølgt av sonen Kim Jong-un.

Regimet har no åtvara innbyggjarane om at mobilbruk under landesorgen og forsøk på å flykta til Kina vil bli rekna som eit krigsbrotsverk, opplyser den sørkoreanske humanitære organisasjonen Good Friends til det statlege nyheitsbyrået Yonhap.

Kim Jong-il

Diktator Kim Jong-il styrte Nord-Korea med jernhand i 17 år, før han døydde i desember 2011.

Foto: KOREA NEWS SERVICE / Reuters

Totalforbod mot mobil i fire år

Nord-Korea er eitt av dei mest lukka landa i verda. Styresmaktene har lenge nytta drastiske metodar for å isolera landet frå omverda, i frykt for at utanlandske nyheiter og påverknad frå Vesten skal rokka ved stabiliteten til regimet. Massemedia er underlagt streng sensur, og fungerer som eit propagandainstrument for diktaturet.

Eit totalforbod mot mobiltelefonar vart innført i perioden 2004 til 2008. Forbodet kom etter ein jernbane-eksplosjon i 2004.

Styresmaktene meiner det var eit attentatforsøk på den nordkoreanske leiaren Kim Jong-il, og at bomba var fjernutløyst ved hjelp av mobiltelefon.

Etter at forbodet blei oppheva har bruken av mobiltelefon teke seg kraftig opp. Ved utgangen av 2011 var det om lag éin million mobilbrukarar i landet med om lag 24 millionar innbyggjarar, ifølgje Reuters.

Ifølgje organisasjonen Good Friends åtvarar det eineveldige kommunistpartiet, Det nordkoreanske arbeidarpartiet, no folket om at mobilbruk og forsøk på å ta seg ut av landet i løpet av sørgjeperioden vil bli svært hardt straffa.

Flyktar frå svolten

Ein straum av nordkoreanarar flyktar til Sør-Korea som følgje av kronisk matmangel og politisk undertrykking. Sør-Korea husar no meir enn 23.000 nordkoreanske flyktningar.

Regimet mistenkjer at folk som bur nær grensa til Kina brukar kinesiske mobiltelefonar for å halda kontakten med slektningar og vener i Sør-Korea og Kina, ifølgje Good Friends.

Styresmaktene har tidlegare avvist skuldingar om at innbyggjarar blir straffa for ikkje å sørgja nok over det avdøde statsoverhovudet.

SISTE NYTT

Siste nytt