Hopp til innhold

- Prestisjenederlaget er enormt

– Dette skulle ha vært den spektakulære feiringen av Kim Il-sungs 100-årsdag, sier NUPI-forsker Sverre Lodgaard. NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus tror fadesen får alvorlige konsekvenser.

Nord-koreansk rakett

En sørkoreansk kvinne ser på en TV-sending som viser et datagenerert bilde av den nordkoreanske raketten som ble skutt opp i natt.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Anders Magnus

– Rakett-fadesen kan få store følger, både i Nord-Korea og internasjonalt, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Foto: NRK
Nord-koreansk rakett

Raketten som ble skutt opp i natt på oppskytingsrampen i Nord-Korea.

Foto: Ng Han Guan / Ap

– Fadesen med rakettoppskytingen kan få veldig alvorlige konsekvenser, mener NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Han tror at den mislykkede maktdemonstrasjonen kan føre til interne maktkamper innen den lille eliten i Nord-Korea – med Kim-familien i spissen.

Frykt for atomprøvesprengning

Raketten eksploderte etter bare 81 sekunder og styrtet i havet. Og nyhetene om den mislykkede oppskytingen ble raskt sendt ut i nordkoreanske medier.

– Men den kan også bety nye militære maktdemonstrasjoner – for eksempel at Nord-Korea bestemmer seg for å gjennomføre en tredje prøvesprengning med atomvåpen. Eller at de angriper nabolandet Sør-Korea, som i 2010, sier Magnus.

– Nå har de behov for å vise at de fortsatt har militære muskler, etter det pinlige rakett-nederlaget hele verden har vært vitne til. Denne gangen var det særlig synlig fordi de hadde invitert en gruppe internasjonale journalister til Nord-Korea for å bevitne oppskytingen. Situasjonen på Korea-halvøya er svært spent nå.

Kunne brødfødd hele folket

For enkeltpersoner kan det være en katastrofe:

– Det kan føre til at de eller den som presset på for å få gjennomført oppskytingen, blir straffet hardt – kanskje med døden, tror Anders Magnus.

Han sier også at kostnadene med å bygge den mislykkede raketten, kunne brødfødd befolkningen i et helt år i Nord-Korea, der store deler av folket har for lite mat.

Den omfattende matvareavtalen med USA er annullert nå – rakettoppskytingen var et brudd på denne avtalen.

– Enormt prestisjenederlag

Den mislykkede rakettoppskytingen i natt viser at Nord-Korea ikke har evne til å sende atomvåpen over lange avstander, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt, NUPI.

– Prestisjenederlaget er enormt denne gangen. For dette skulle jo være den spektakulære feiringen av Kim-dynastiets fortreffelighet, sier Sverre Lodgaard.

Sverre Lodgaard

- Nord-Korea har ikke evne til å sende atomvåpen langt, sier Sverre Lodgaard.

Foto: NRK

– I 2006 og 2009 gjennomførte de også prøver med langtrekkende raketter. Og da ble disse testene etterfulgt av en kjernefysisk prøvesprengning. Det er ting som tyder på at de har planlagt dette denne gangen også.

Prøveskytingen er i strid med minst to resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, som møtes i ettermiddag.

– Så det forhandlingsopplegget som man ble enige om i februar, blir i det minste stilt i ro. Men antakelig faller det fra hverandre, tror NUPI-forsker Lodgaard.

SISTE NYTT

Siste nytt