Hopp til innhold

Tror kolera skyldes svart magi

Mange av de kolerasmittede i Haiti gjemmer seg i frykt for å bli mistenkeliggjort og utstøtt, eller i verste fall drept. Folk som har blitt friske, blir forlatt av familiene sine.

Choumika Achelius

Kolerasmittede Choumika Achelius vet ikke om familien hennes lar henne komme hjem etter sykehusoppholdet. Storesøsteren vil ikke se henne.

Foto: Sabine Wilke/Care

Alle ti departementer i landet og hovedstaden Port-au-Prince har nå meldt om tilfeller av Kolera. Sykdommen sprer seg som ild i tørt gress, og noen dør bare timer etter at de har blitt smittet.

Men midt i alt kaoset med sykdom, og uro etter presidentvalget , er det enda en sak som bekymrer hjelpearbeiderne.

Voodoo er en stor del av trossystemet i Haiti, og mange tror kolera skyldes svart magi. Det går rykter om et «kolerapulver» som kan kastes på folk for å gi dem sykdommen, ifølge hjelpeorganisasjonen Care.

Lisa Sivertsen

Kommunikasjonssjef i Care, Lisa Sivertsen sier de jobber hardt for å få spredt informasjon om kolera i Haiti.

Foto: Pressefoto/Care

– De syke er redde for hva folk vil gjøre med dem. Det er generelt veldig lite kunnskap om sykdommen, da det ikke har vært kolera i Haiti på 50 år, forteller kommunikasjonssjef i Care, Lisa Sivertsen.

– Sykdommen har jo rammet voldsomt og rask, og det har vært problematisk å nå ut med nok informasjon, sier hun.

Familien forlater de syke

Stigmaet gjelder også folk som har vært syke, men som nå er blitt friske. Mange vet ikke hva de skal gjøre med dem som er skrevet ut fra sykehusene.

I noen tilfeller har familiene etterlatt dem på sykehuset, og mange tør ikke dra hjem etter å ha blitt friske.

17 år gamle Choumika Achelius er på bedringens vei, men vet ikke om hun får lov til å komme hjem etter sykehusoppholdet.

– Storesøsteren min vil ikke se meg, fordi hun er redd, forteller hun.

Achelius kastet opp og hadde kraftig diaré, og tilstanden ble bare verre. Likevel ventet hun en uke før hun oppsøkte et sykehus.

– Jeg trodde ikke jeg kunne bli smittet av kolera da jeg spiste urtemedisin, forklarte hun hjelpeorganisasjonen.

Kaster stein på klinikkene

Den siste rapporten fra amerikanske Centers for Disease Control (CDC) viser at det er meldt om 91.770 tilfeller i hele landet . 43.243 mennesker er innlagt på sykehus, og 2.120 har hittil dødd av sykdommen.

Mange pasienter blir nektet å reise med kollektivtransport, og familier stenger syke inne i husene sine.

Hjelpearbeiderne på Haiti får også merke dette problemet på kroppen. Frykt og mangel på informasjon har ført til utbredt motstand mot at det opprettes egne behandlingssentre for kolera, såkalte CTC (Cholera Treatment Centres).

Flere behandlingssentre opplever at folk kaster stein mot dem.

Børge Brende er generalsekretær i Røde Kors-

Børge Brende forteller at Røde Kors har sendt ut fire millioner sms i forsøk på å nå ut med informasjon om kolera.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Dette skyldes i hovedsak frykten for sykdommen, men kan også ha å gjøre med frustrasjonen rundt valget, og forvirring rundt hva myndighetene gjør i forhold til situasjonen, sier Sivertsen.

Deler ut radioer

Jordan Tappero ved Centers for Disease Control sier i dag at det haster å bremse spredningen av smitten fordi infrastrukturen i Haiti er så dårlig, med mangel på rent vann og dårlige sanitærforhold.

Ifølge Care er det derfor svært viktig å nå fram til folk med informasjon om sykdommen. De har mange lokalt ansatte, som kjenner både sykdommen og trossystemet, og som derfor kan gi korrekt informasjon på deres grunnlag.

– Det er ikke så lett å nå fram med informasjonen til alle områdene. Derfor har vi også begynt å spre budskapet på radio. Og da ikke alle har radio, deler vi ut radioer med batteri, forteller kommunikasjonssjefen.

– Kolera er jo svært enkelt å behandle hvis man kommer fram i tide. Men hvis man ikke behandler det, er det 50-60 prosent sjanse for å dø, legger hun til.

Fire millioner sms

Sivertsen får støtte av kollega Børge Brende, generalsekretær i Røde Kors.

– Det er ekstremt viktig å nå fram med informasjon. Vi har sendt ut fire millioner sms til folk i Haiti, og holder på med store informasjonskampanjer.

Kampanjene handler blant annet om hvordan man kan unngå smitte ved å koke er å koke vann og mat.

– Og ikke minst enkle ting som at man må vaske hendene, ser Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt