12 hakket ihjel og steinet etter beskyldninger om å spre kolera

12 mennesker er drept i Haiti etter å ha blitt anklaget for å spre kolerasmitte gjennom hekseri. – Ingen vil kaste lys over ugjerningen, sier NRK-korrespondent i Haiti, Jon Gelius.

Haiti protest

Haiti har vært preget av uro den siste tiden. Bildet er fra en protest mot det nylige presidentvalget.

Foto: THONY BELIZAIRE / Afp

Jon Gelius i Haiti

Jon Gelius rapporterer fra Haiti.

Foto: Leif Carlsson

Haitiske gjenger har drept minst tolv personer de siste dagene som de beskylder for spre kolerasmitte gjennom å bruke hekseri.

LES: To menn drept i sammenstøt med FN-soldater i Haiti
LES: Koleraen har spredt seg i hele Haiti

Ingen reaksjoner

– Det har kommet meldinger om at 12 mennesker skal ha blitt hakket ihjel, steinet og likene brent. De 12 skal ha blitt anklager for å drive heksekunst, sier NRK-korrespondent Jon Gelius, som for tiden oppholder seg i Port-au-Prince.

Ingen er interessert i å arbeide for å kaste lys over ugjerningen, ifølge lokale tjenestemenn Gelius har vært i kontakt med.

– Dette skal ha skjedd lengst sørvest i Haiti der det bare finnes små, øde landsbyer. Det er ingen reaksjoner på dette i Port-au-Prince, sier Gelius.

Nekter å samarbeide

– Et dusin personer som er beskyldt for å ha brakt kolera til et område som så langt har vært spart, ble drept med macheter og steiner, og likene deres ble brent i gatene, sier en politiinspektør til AFP.

LES: - Koleraepidemien kan vare i ett år
LES: Giverne svikter Haitis koleraofre

Ifølge en talsmann for den lokale påtalemakten, Kesner Numa, nekter lokalbefolkningen i Grand Anse-området sørvest i Haiti å samarbeide med politiet i etterforskningen av drapene, som startet for en uke siden.

Sterke inntrykk

Gelius sier oppholdet i Haiti gir sterke inntrykk.

– Jeg har vært i teltleire og det er sterkt å se kolerasmittede barn med kanyler i armen som er syke og dehydrert. Det positive er at de fleste som får hjelp overlever, sier han.

Han forteller at landet fortsatt er i en krisesituasjon.

– Rett utenfor hotellet jeg bor på er det en teltleir. Den har vært der siden uka etter jordskjelvet i januar og den bare vokser.

Men sanitetsforholdene er noe bedre.

– Det som er positivt er at større og mer permanente latriner er satt opp rundt leirene, noe som gir bedre sanitet. Det har også kommet flere vannposter som gjør at folk kan hente rent drikkevann, sier Gelius.

De nye offisielle tallene er at 80.000 er smittet av kolera og at 1800 mennesker har dødd som følge av sykdommen.

SISTE NYTT

Siste nytt