Hopp til innhold

Holmås vil ikke gå inn ny lederkamp

Heiki Holmås mener det er trist at Lysbakken går av som statsråd, men ønsker ikke å kaste seg inn i lederkampen igjen. Flere sentrale SV-ere tror Lysbakken kan komme sterkere tilbake etter å ha trukket seg som statsråd.

Heiki Holmås

Heiki Holmå sier han ikke ønsker å kaste seg inn i lederkampen igjen.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

– Veldig trist dag for oss rødgrønne. Audun har fått til mye bra som minister. Jeg tror vi alle har behov for å trekke pusten, men valgkomiteens innstilling ligger fast og min beslutning om å følge den også, sier Heikki Holmås i tekstmelding til NRK.

Audun Lysbakken har vært den eneste kandidaten til å ta over for Kristin Halvorsen under SV-landsmøtet til helgen, etter at nestleder Bård Vegar Solhjell og deretter stortingsrepresentant Heikki Holmås kunngjorde at de ikke var kandidater.

Karin Andersen

Karin Andersen mener det var rett av Lysbakken å gå av som statsråd.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Gjorde rett

Stortingsrepresentant for SV Karin Andersen er blant dem som har sagt at Jenteforsvar-saken har skadet partiet. Hun er likevel tydelig på at hun ikke ønsket at Lysbakken skulle gå av.

– Dette er forferdelig trist. Jeg mener han gjorde rett i gå av nå, men det er leit, sier Andersen til NRK.no.

Andersen er helt klar på at hun mener Jenteforsvar-saken har vært skadelig for partiet, men støtter likevel måten Lysbakken har håndtert saken på.

– Avgangen var for så vidt overraskende, men situasjonen gjorde at det var riktig, sier Andersen, som har blitt foreslått som midlertidig SV-leder av Ola Kristian Johansen i SV i Nord-Trøndelag.

Andersen ønsker ikke å kommentere om det nå er mer aktuelt at andre enn Lysbakken blir ny SV-leder.

– Det blir det opp til valgkomiteen å avgjøre, sier Andersen.

Hallgeir Langeland

Hallgeir Langeland mener Lysbakken fortsatt kan bli ny SV-leder.

Foto: NRK

Langeland: – Kan bli ny leder

Stortingsrepresentant for SV i Rogaland, Hallgeir Langeland, er enig med Andersen i at det var «trist, men riktig at Lysbakken trekker seg.

– Han må stå til rette for feil han selv har gjort, og det har han nå gjort ved å trekke seg som statsråd. Rogaland SV går fortsatt for Audun som partileder, sier Langeland til NRK.no, og utdyper:

– Det er fullt mulig at Audun er partileder fra Stortinget, sier Langeland, som mener det er en dårlig idé å utsette det planlagte ledervalget til helgen.

– Vi trenger en ny leder, og det valget bør skje som planlagt, mener Langeland.

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lhlum mener Jenteforsvar-saken kan gjøre at Lysbakken kommer styrket tilbake.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Lahlum: – Kan komme styrket tilbake

Fylkesleder i Oppland SV, Hans Olav Lahlum, utelukker ikke at Audun Lysbakken kan komme styrket tilbake.

– Ut fra det som er kommet fram til nå, var det en riktig avgjørelse å gå av som statsråd. Samtidig er det ingen automatisk kobling mellom å gå av som statsråd og partiledervalget i SV. Lysbakken har vært min kandidat, og jeg har ikke registrert forslag på motkandidater, sier Lahlum til NTB.

Lahlum utelukker ikke at det kan komme forslag på motkandidater fram mot landsmøtet til helgen. Han sier at partileder Halvorsens oppfordring om å stemme på Lysbakken, er «et interessant signal».

– Nå må vi gjennomføre en diskusjon i partiet. Det er ikke tvil om at vi har kommet i en dramatisk situasjon som kan få uante konsekvenser. Uansett får vi en avklaring til helgen, og delegatene til landsmøtet er jo for lengst valgt, sier Lahlum.
Han mener at selv om det ser mørkt ut, kan det snu seg.

– Det er ikke tvil om at dette er en vanskelig dag både for SV og for Audun. Men jeg ser ikke bort fra at begge kan komme sterkt tilbake, sier Lahlum.

AKTUELT NÅ