Hopp til innhold

Her varsler Lysbakken at han går av som statsråd

Audun Lysbakken trekker seg som barne- og likestillingsminister.

Video Audun Lysbakken

Her varsler Lysbakken at han går av

For to uker siden lovet Lysbakken at all dokumentasjon om tildeling av midler til Jenteforsvaret var lagt på bordet. I dag viste det seg ikke å stemme.

I en ny gjennomgang departementet har gjort ble det funnet 11 nye e-poster og tre sms-er som ikke tidligere har vært kjent.

Det har fått Lysbakken til å trekke seg som statsråd.

– Det utslagsgivende for meg er en helhet. At det er så mange dokumenter som ikke var lagt frem til tross for at jeg hadde lovet at alt var på bordet. De rutinesviktene vi har sett i departementet gjør at det er naturlig at jeg tar ansvaret for dem, og for det tredje har jeg håndtert denne saken feil, sa Lysbakken.

Han avviser at noen har oppmuntret ham til å trekke seg som statsråd.

– Jeg bestemte meg i går og tok kontakt med statsministeren og ba om et møte der jeg orienterte om beslutningen. Det er naturlig for en leder å ta ansvar for de feil man gjør, så får jeg komme sterkere tilbake, sier Lysbakken til NRK.

Les også: Lysbakkens byråkrater godtok regelbrudd
Les også: Lysbakken påtar seg alt ansvar

Ikke bra nok søk

Kirsti Bergstø

Statssekretær Kirsti Bergstø.

Foto: Sosialistisk Ungdom

I et brev fra Lysbakken til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget skriver departementet blant annet:

«Jeg er i ettertid blitt oppmerksom på at det første søket var lagt opp mer begrenset enn forutsatt.»

Lysbakken innrømmet på pressekonferansen at han ble orientert om hvem som søkte midlene i en sms fra statssekretær Kirsti Bergstø 31. oktober.

I én av sms-ene som ble offentliggjort i dag, sendt fra Lysbakken til Bergstø, står det blant annet:

«Hva skjer med pengene vi har bevilget til feministisk selvforsvar? Foregår det noe vi kunne lage media på?»

I svaret fra Bergstø en halv time senere står det:

«Sjekker hvor saken står, trur midlene ble delt på Sør-Trøndelag og SU. Begge var seint ute. Bør absolutt være med i pakka.»

– Jeg lagt frem alle de relevante dokumenter i saken som vi har klart å finne. Jeg har beklaget de feilene som har skjedd, sa Lysbakken.

Lysbakken har også stoppet alle enkelttilskudd fra Barne- og likestillingsdepartementet for å sjekke om disse er tildelt i henhold til regelverket.

SU brukte kontaktene sine

Saken ble utløst av at departementet satte av 500 000 kroner til feministisk selvforsvarskurs. Pengene ble, mot embedsverkets råd, ikke lyst ut. Isteden lot den politiske ledelsen i departementet Jenteforsvaret, som springer ut av SU, og ett annet prosjekt få dele pengene.

Brev fra Tronsmoen til BLD

Brev fra Jenteforsvaret til BLD.

Tildelingen skjedde etter at SU i flere år har søkt om støtte til sitt feministiske selvforsvarskurs uten å lykkes.

Les e-postene som var med å felle Lysbakken her.

Står til disposisjon

Lysbakken skulle etter planen velges til den neste lederen i Sosialistisk Venstreparti neste helg. Nå sier Lysbakken at han stiller sin plass som fremtidig leder til disposisjon.

Dersom Lysbakken likevel blir valgt til partileder, vil altså partilederen i ett av regjeringspartiene sitte utenfor regjeringen og regjeringens underutvalg.

– Hvordan ser du for deg å være partileder uten å sitte i regjering?

– Det er fullt mulig å ha innflytelse på det som skal skje i regjeringen uansett. SV kommer til å styre de departementene vi styrer og vi vil ha akkurat den samme innflytelsen som før. Det vil også være mulig med en partileder plassert i Stortinget, sier Lysbakken til NRK.

AKTUELT NÅ