NRK Meny
Normal

– Avgangen kan redde SV

Audun Lysbakkens avgang kan skape hodebry og være dårlig nytt for statsminister Jens Stoltenberg, men svært godt nytt for SV, tror samfunnsredaktør i NRK Kyrre Nakkim.

Kyrre Nakkim

NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim tror Audun Lysbakken vil kunne styrke seg på en posisjon utenfor regjeringen.

Foto: NRK

– Det er mye lettere å markere et radikalt SV fra Stortinget. Det er ikke mer en et og et halvt år til valget, og SV sliter på målingene. De er helt avhengige av å kunne vise en avstand til Arbeiderpartiet, at de er et radikalt alternativ, og ikke bare et haleheng, sier Nakkim.

– Det blir Lysbakkens jobb nå frem mot valget, og den jobben kan være lettere å gjøre fra Stortinget enn i regjering, for han vil ikke være så bundet at kompromissene i regjeringen.

Tror ikke det påvirker ledervalget

Det har vært en internt strid i SV om hvorvidt partiet burde gå ut av regjeringen for å kunne markere sin egen politikk eller ikke.

– Nå får de en løsning på det. Lysbakken kan nå være den som snakker klarest og markerer seg tydelig. Nå kan han snakke SV-politikk igjen, sier Nakkim.

Audun Lysbakken trakk seg som barne-, likestillings- og inkluderingsminister i dag som følge av den såkalte selvforsvarssaken.

Han understreket samtidig at han likevel fortsatt vil være lederkandidat for SV, hvis partiet fortsatt ønsker ham. Det tror Nakkim SV vil.

– Det var summen av alle småfeilene som felte Lysbakken. Men de feilene han har gjort, er av teknisk karakter og kan delvis skyves over på andre. Det er ingenting som hefter ved hans personlige integritet. Lysbakken har kraft nok og integritet nok til å bli valgt som leder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken trakk seg mandag som minister, men stiller fortsatt som kandidat til å bli SV-leder.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Stoltenberg får ikke brukt sin makt

Dermed kan SV få en partileder som ikke sitter i regjeringen.

– Det skaper større styringsproblemer for Jens Stoltenberg, sier Nakkim.

– Den han skal forhandle med i regjeringen da, må jo løpe til Lysbakken for å få hans godkjennelse i saker. Stoltenberg får dermed ikke brukt sin makt som regjeringssjef. Det kan være farlig for regjeringen.

– Lysbakken kan sitte ved kongens bord igjen

Selv om Lysbakkens tid i regjeringen er over for denne gang, tror Nakkim ikke han har forspilt sin sjanse for godt.

– Absolutt ikke, jeg tror han kommer tilbake. Han er veldig ung, og feilene som felte ham, hefter ikke ved hans personlige integritet. Vi skal ikke se bort fra at han, hvis han vil det, kan komme tilbake allerede i denne perioden. Men vinner de rødgrønne valget igjen, tror jeg Lysbakken i hvert fall sitter ved kongens bord. Han vil kunne styrke seg på denne situasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger