Hopp til innhold

– Dette inntraff på verst mulig tidspunkt

Avtroppende SV-leder sier hun og et samlet sentralstyre stiller seg bak Audun Lysbakken, og oppfordrer samtidig partiet til å velge ham til ny leder.

Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken

Kristin Halvorsen gir sin fulle støtte til Audun Lysbakken selv om han mandag måtte trekke seg som statsråd.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Halvorsen tar over Barne – og likestillingsdepartementet inntil videre etter at Lysbakken trakk seg mandag.

Les alt om saken her

Halvorsen sier hun er imponert over dømmekraften til Audun Lysbakken. Samtidig sier hun saken inntraff på verst tenkelig tidspunkt, bare dager før Lysbakken etter planen skal velges til ny leder på SVs landsmøte til helgen.

– Dette er en situasjon hvor viktige forutsetninger for forberedelsene vi har hatt til landsmøtet er endret, sier Halvorsen.

– Blir en bedre leder

Halvorsen presiserer at det er opp til landsmøtet å ta stilling til hvem som blir ny SV-leder, men kommer for første gang med en klar oppfordring til landsmøtet om å velge Lysbakken til ny leder.

– Min mening er at man Lysbakken bør velges som leder. Jeg er sikker på at motbakkene som har vært nå gjør Audun til en bedre leder, sier Halvorsen, som nekter å svare på hvordan han vil karakterisere feilene som har blitt begått i BLD under Lysbakken.

– Dette har Lysbakken selv redegjort veldig godt for, sier Halvorsen.

Heikki holder seg unna

Heikki Holmås

Heikki Holmås kommer ikke til å prøve å bli valgt som ny SV-leder tross bråket rundt Lysbakken.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Heikki Holmås, som inntil midten av februar kjempet for å bli SVs nye leder, sier til NRK at dagens hendelser ikke endrer noen ting.

– Jeg tror vi alle har behov for å trekke pusten, men valgkomiteens innstilling ligger fast, det gjør også min beslutning om å følge den, sier han.

Samtidig er Halvorsen klar på at Lysbakken må få landsstyrets og partiets tillit på nytt.

– Dette har ikke vært noen enkel sak å verken rydde opp i, eller trekke konsekvensene av, sier Halvorsen, som forteller at et samlet sentralstyre gir sin støtte til Lysbakken.

Landsstyret møtes mandag

Lysbakken sier selv han er glad for støtten fra Halvorsen, og sier han i dag har orientert sentralstyret om at han fortsatt ønsker å bli ny leder.

Landsstyret i partiet møtes klokka 16.30 mandag for å drøfte saken.

– Det er viktig at partiet får mulighet til å sette seg inn i de betingelsene som har oppstått i forkant av vårt landsmøte, sier Halvorsen.

– I Regjeringens underutvalg har alle medlemmene tradisjonelt set tvært statsråd. Hvordan vil det bli for SV å være representert uten statsråd?

– Jeg er sikker på at vi finner en løsning som både partiet og regjeringen kan leve med, sier Halvorsen til NRK.no

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener man vil finne måter å organisere arbeidet på, selv om Lysbakken blir valgt til SV-leder uten å være statsråd.

– Jeg er helt sikker på at vi kan fortsette samarbeidet mellom de tre partiene i regjering. Uansett hvem SV velger som leder, vil vi finne gode måter å organisere dette på, sier statsminister Jens Stoltenberg.

AKTUELT NÅ