NRK Meny
Normal

– Umulig å fortsette med systematisk svikt

Leder for Stortingets kontroll – og konstitusjonskomité, Anders Anundsen, mener det ville vært umulig for Lysbakken å fortsette som statsråd, etter selv å ha varslet om systematiske regelsvikt.

Anders Anundsen

Anders Anundsen mener Lysbakken ikke hadde noe annet valg enn å gå av som statsråd.

Foto: Varfjell, Fredrik / SCANPIX

Mandag kom meldingen om at Barne – og likestillingsminister Audun Lysbakken går av som statsråd etter bråket rundt av tildelingen av penger til SU-organisasjonen Jenteforsvaret.

Dette blant annet fordi et nytt gjort av Lysbakkens departement viste at det fantes 11 e-poster og tre sms-er som ikke tidligere har blitt lagt frem.

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), er ikke overrasket over at Lysbakken har gått av.

– Med de opplysningene som kom fram i dag, hadde han ikke noe annet valg. Saken var i utgangspunktet alvorlig, men det som i dag er avdekket er at det har kommet enda flere e-poster, og at det har vært mange systematiske svikt i journalføringssystem, sier Anundsen til NRK.no, og legger til:

– Og når man i tillegg gir et varsel om at den gjennomgangen viser at de andre tilskuddsordningene som har vært administrert av Lysbakken følger det samme mønsteret, med systematiske brudd på økonomireglene, er det så alvorlig at det vil være tilnærmet umulig for en statsråd å bli sittende, sier Anundsen.

Lysbakken sa mandag at denne systematiske svikten har pågått i mange år, også lenge før hans tid i regjering.

– Har ikke kontrollkomiteen gjort jobben sin?

– Vi gjør jobben vår. I denne saken har Dagbladet gjort en prisverdig jobb, og vi har fulgt opp. Vi har tidligere fått varsel fra Riksrevisjonen om at det er en del tilskuddsforvaltningen i Regjeringen, men at det var så dramatisk som dette har vi ikke fått noe varsel om, sier Anundsen.

Valgkomiteen møtes mandag

Valgkomiteen i SV møtes mandag kveld for å drøfte situasjonen etter at Audun Lysbakken gikk av som statsråd.

– Jeg har allerede vært i kontakt med valgkomiteen. Det blir et telefonmøte mandag kveld for å drøfte situasjonen som er oppstått, sier valgkomiteens leder Tora Aasland til NTB.

Da Lysbakken mandag ga beskjed om at han går av som barne-, likestillings- og inkluderingsminister, gjorde han det klart at han fortsatt ønsker å bli partileder i SV. Samtidig la han til «dersom partiet fortsatt ønsker meg».

Aasland vil så langt ikke kommentere om det er mulig å være partileder uten samtidig å sitte i regjering.

– Det er et spørsmål som det er helt naturlig at vi tar opp i valgkomiteen. Jeg vil ikke spekulere på det nå. Først må jeg snakke med valgkomiteen, før jeg kan gi noen flere kommentarer, sier Aasland.

Audun Lysbakken har vært den eneste kandidaten til å ta over for Kristin Halvorsen under SV-landsmøtet til helgen, etter at nestleder Bård Vegar Solhjell og deretter stortingsrepresentant Heikki Holmås kunngjorde at de ikke var kandidater.

Hareide: – Kan svekke partiet

KrF-leder Knut Arild Hareide tror det er fult mulig for Audun Lysbakken (SV) å bli ny SV-leder. Han tror likevel det vil svekke partiet dersom det får en leder utenfor regjeringen.

– Å ha en partileder i regjeringen er helt klart en styrke, men det er ikke umulig å være utenfor heller, sier Hareide til NTB.

Dersom Audun Lysbakken blir valgt til SV-leder uten å sitte i regjering, vil han ikke bli den første. Hareide peker på at partiledere har vært utenfor regjeringen tidligere.

– Jeg mener avgangen var en klok og nødvendig avgjørelse av Lysbakken, sier han.

Likevel innrømmer Hareide at han er overrasket over at dette ble utfallet i saken.

– Den dokumentasjonen som ble lagt fram tidligere, pekte mot statssekretæren hans. Nå som den nyeste dokumentasjonen peker mot Lysbakken selv, forstår jeg avgjørelsen hans, sier Hareide.

Høyres Per-Kristian Foss, som er medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, ønsker Lysbakken velkommen tilbake til Stortinget.

– Det har han nytte av, han er jo en fersking, sier Foss til NRK.no.

– Hva mener du med det?

– Han har jo ikke vært her så lenge, og man lærer meget om politikk på Stortinget, sier han til NRK.no.

Per-Kristian Foss

Per-Kristian Foss ønsker Lysbakken velkommen tilbake på Stortinget.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Storberget: – Det er trist

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) mener det er trist at Lysbakken har gått av som statsråd.

– Audun Lysbakken var en av dem som gjorde en veldig bra jobb i regjering. Han hadde store, store vyer, gjennomføringskraft, og er en politiker som jeg tror Norge kommer til å få merke mye av i fremtiden også, sier Storberget til NRK.no.

– Ethvert land trenger en politiker som har tanker om å endre samfunnet, og Audun var en av dem, sier Storberget, som sier det ikke er opp til han å vurdere om Lysbakken kan bli SV-leder.

– Men jeg er overbevist om at Audun har politiske talenter som borger for å ledet et politisk parti i Norge.

– Du har nylig trukket deg som statsråd selv, om enn i en annen setting. Har du noen råd til Lysbakken?

– Ja, det har jeg, og det skal jeg gi, for jeg er en god kamerat av Audun. Kanskje komme seg litt ut i friluft, og tenke på litt annet enn den dagsorden media setter, sier Storberget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger