Hopp til innhold

– Jeg forsøker bare å gjøre jobben min

Sidsel Wold synes det er frustrerende og ubehagelig å bli utsatt for hets på sosiale medier, men er også overveldet over støtten hun får.

Sidsel Wold

Flere har sagt at Sidsel Wold har en agenda og bevisst rapporterer på en måte som sverter Israel. Wold er uenig i kritikken og sier at hun prøver å gjøre jobben sin som en journalist med integritet.

Foto: NRK

NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold har de siste ukene vært i byen Sderot i Israel og i Gaza. Hun har dekket den eskalerende konflikten mellom Israel og den militante palestinske organisasjonen Hamas. Etter drapene på ungdommer på begge sider, har Hamas skutt over 500 raketter inn i Israel, som har svart med å gjennomføre stadige luftangrep mot Gaza.

Mens Wold har hatt 14 timers arbeidsdager under svært vanskelige omstendigheter blant livredde og døde mennesker, har hun også fått kraftig kritikk for sin fremstilling av konflikten.

– Det er ikke noe nytt at jeg blir utsatt for kritikk, men jeg skjønner ikke hvordan jeg skal dekke konflikten ellers. Det er utrolig frustrerende og opprørende å rapportere om det som skjer her, samtidig som flere forsøker å sverte meg og sår tvil om troverdigheten i rapportene mine, sier Wold på telefonen fra Tel Aviv i Israel.

– Jeg synes det er forferdelig å ikke bli trodd på

Den erfarne utenriksmedarbeideren forteller at nesten alle journalister – også fra israelske aviser – rapporterer om nesten det samme som henne fra den israelsk-palestinske konflikten.

Hun er uenig i kritikken og sier at hun forsøker å gjøre jobben sin som en journalist med integritet og kritiske blikk.

– Jeg forsøker bare å gjøre jobben min slik jeg bør gjøre den. Jeg må kunne fortelle om hva som faktisk skjer her. Kritikere tror at jeg har en egen agenda. De sår tvil om min kyndighet og troverdigheten i mine rapporter. Jeg synes det er forferdelig å ikke bli trodd på. Det er veldig ubehagelig, og det har blitt mer og mer ubehagelig i det siste med trakasseringen på sosiale medier, sier den tidligere midtøstenkorrespondenten.

Sidsel Wold rapporterer direkte fra Gaza i Dagsrevyen.

SE VIDEO: Wold ble vitne til at en rakett ble skutt fra Gaza like før hun skulle på direkte i Dagsrevyen fredag 11. juli.

Hatgruppe på Facebook

Wold har blitt utsatt for mye hets på sosiale medier for sin dekning av konflikten. Det har blant annet blitt opprettet en hatgruppe på Facebook, der formålet er å få fjernet Wold fra sin stilling som journalist i NRK.

I helgen gikk også en talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Yigal Palmor, hardt ut mot henne. Palmor hevder at Wold har «løyet ham opp i ansiktet flere ganger uten å blunke». Wold på sin side forteller at hun har hilst på Palmor, men aldri hatt en ordentlig samtale med han. Derfor stiller hun seg uforstående til utblåsningen fra den israelske talspersonen.

Mandag skriver nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, i en ytring om hvorfor det er viktig å fortelle andre historier fra konflikten bak de politiske ledernes forklaringer.

– Når en journalist er på jobb i en krigssone er den viktigste jobben å skildre det som faktisk skjer, snakke med ofre for angrep og dokumentere konsekvenser av krigshandlinger, skriver Kalbakk.

– Min jobb er å rapportere om urett

Wold forteller at hun har inngående kjennskap til området og konflikten. Hun besøkte Israel for første gang i 1978. Hun bodde i kibbutz fra 1978 frem til 1981. Senere har hun som journalist bodd flere ganger i Jerusalem og dekket konflikten for NRK i mange år. Hun snakker hebraisk, og har også skaffet seg venner fra alle samfunnslag av både palestinere og israelere.

Hun understreker at hun forholder seg til realpolitikk og Genèvekonvensjonene når hun forsøker å dokumentere krigens konsekvenser for den svakeste parten i konflikten.

– Min jobb som journalist er å rapportere om urett. Konflikten handler om urett. Folk er isolert i Gaza og har ikke en frihet. Jeg prøver å fortelle om det som skjer gjennom mennesker som opplever krigen på kroppen. Hvordan skulle jeg ellers ha dekket det som skjer her? spør Wold retorisk.

NRKs reporter rapporterer fra den israelske byen Ashkelon.

SE VIDEO: NRKs utenriksreporter rapporterte om den eskalerende situasjonen fra byen Ashkelon i Israel forrige uke.

– Det er overveldende og en utrolig stor lettelse

Det er imidlertid ikke utelukkende bare negative bemerkninger som slenges ut på nettet. Kritikken mot henne har utløst en flom med støtteerklæringer fra hele landet.

Det har blant annet blitt opprettet en gruppe på Facebook med navnet «Vi som støtter Sidsel Wold og den jobben hun gjør i NRK». Gruppen har over 11.300 medlemmer tirsdag morgen. Mange lovpriser også hennes arbeid gjennom e-poster og meldinger.

Sven Egil Omdal skrev lørdag en kommentar til støtte for Wold. Han uttrykker at Israels propaganda-apparat er like effektivt som resten av krigføringen. Omdal mener at vi trenger slike journalister som Wold, som avdekker fakta på bakken og ser forbi Israel påstander om sin egen krigføring.

– Det er overveldende og en utrolig stor lettelse at flertallet er fornøyd med min journalistiske innsats. Det betyr mye for meg, sier Wold.

– Jeg har stor respekt for arbeidet til Wold

Roy Krøvel, historiker og professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har skrevet flere bøker om propagandakrig og informasjonskrigere. Han mener at Wold gjør en «fremragende journalistisk jobb i en ekstremt vanskelig situasjon».

– Jeg har stor respekt for arbeidet til Wold. Hun er dyktig og har bygd et stort nettverk, som gjør henne i stand til å foreta selvstendige vurderinger. Jeg kan neppe tenke meg noen andre journalister som kan gjøre en bedre jobb, sier Krøvel til NRK.

Roy Krøvel

Roy Krøvel roser det journalistiske arbeidet til Wold og mener at hun kaster lys over de faktiske forholdene i den israelsk-palestinske konflikten.

Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus

Krøvel sier at det vil være uetisk å fremstille to likeverdige parter i en konflikt – når virkeligheten er en annen. Han roser det journalistiske arbeidet til Wold og sier at det er i tråd med yrkesetiske retningslinjer, fordi hun kaster lys over styrkeforholdet mellom partene i konflikten og det som faktisk skjer på bakken.

– En god journalist må gjengi lidelsene som faktisk finner sted

Krøvel sier at litt av problemet for god journalistikk, er at det ikke kan ta utgangspunkt for at sannheten ligger et sted midt i mellom to ekstreme påstander. Spesielt når partene har til hensikt å styre informasjonen for å få støtte for krigføringen både i innlandet og utlandet.

– Man kan ikke stole på budskapet fra de ulike lederskapene. Derfor er det viktig at vi får informasjon fra andre kilder enn de offisielle. En god journalist er nødt til å til å snakke med vanlige folk på gata underveis og gjengi lidelsene som faktisk finner sted. Det er akkurat det Wold gjør, legger Krøvel til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger