Hopp til innhold
Kommentar

Om å rapportere fra krigen

Bak de politiske ledernes forklaringer på hvorfor det er nødvendig å angripe eller forsvare seg, finnes det andre historier som det er viktig å fortelle.

Israelere søker dekning utenfor Sderot i det sirenene går for et nytt rakettangrep.

Israelere søker dekning utenfor Sderot i det sirenene går for et nytt rakettangrep.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

NRK har den siste tiden fått en del kritikk fra publikum for vår dekning av Israel/Palestina-konflikten. Noen av reaksjonene bærer preg av å være del av en koordinert aksjon, mens andre kommer fra enkeltpersoner som ikke er fornøyd med dekningen vår.

Når en journalist er på jobb i en krigssone er den viktigste jobben å skildre det som faktisk skjer, snakke med ofre for angrep og dokumentere konsekvenser av krigshandlinger.

Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK

Felles for de fleste er at de mener at NRKs journalistikk er partisk, og at vi tar parti for palestinerne og mot israelerne i vår dekning av konflikten.

Det er bra at det er engasjement om denne dype og alvorlige konflikten i Midtøsten, og vi tar tilbakemeldingene på alvor.

I en situasjon hvor den ene parten er militært overlegen vil folk ofte få bevisst eller ubevisst sympati for den parten som oppfattes som svakere – vi jobber derfor hele tiden med å finne kilder med ulike ståsteder, rapportere om angrep og overgrep begge veier og har som mål at vår dekning skal bidra til å forklare kompleksiteten i den langvarige konflikten.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Malplassert kritikk

Men en del av kritikken som den siste uka har blitt rettet mot den løpende rapporteringen fra Gaza er etter mitt syn malplassert. Når en journalist er på jobb i en krigssone er den viktigste jobben å skildre det som faktisk skjer, snakke med ofre for angrep og dokumentere konsekvenser av krigshandlinger. Politiske forklaringer og begrunnelser for angrep og motangrep er selvsagt en viktig del av den redaksjonelle dekningen, og det er vår jobb å sørge for at vi gir informasjon om alle parters syn på det som skjer.

Men bak de politiske ledernes forklaringer på hvorfor det er nødvendig å angripe eller forsvare seg finnes det andre historier som det er viktig å fortelle.

Dødsangst og plutselig død rammer like hardt på begge sider av konflikten og kan aldri veies opp mot hverandre.

Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK

Det er historier om israelere som lever i evig frykt for rakettangrep fra Gaza og vet at de har kanskje 90 sekunder på å komme seg i sikkerhet når alarmen går. Det er historier om barn og ungdom som blir drept av raketter i sine egne hjem eller på vei til butikken i Gaza by. Det er historier om en palestinsk befolkning som ikke har noe sted å flykte til, fordi ingen områder i Gaza kan anses som trygge.

Dette er de historiene NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold har fortalt de siste ukene, enten hun har rapportert fra Sderot i Israel eller Gaza by.

Alltid den svakeste parten

Dette er historier som ikke handler om partisk dekning. Dødsangst og plutselig død rammer like hardt på begge sider av konflikten og kan aldri veies opp mot hverandre. Formålet med å fortelle disse historiene er å dokumentere krigens konsekvenser for det som alltid er den svakeste parten i en konflikt: sivilbefolkningen.

NRK vil fortsette å formidle disse historiene, både fra Israel, Gaza og andre konfliktområder, fordi det hører til selve kjernen i det journalistiske oppdraget å dokumentere hvordan krig og konflikt rammer uskyldige mennesker.