Hopp til innhold

Her søker barna tilflukt fra bombene

På en skole i Gaza søker palestinske barn og familier tilflukt etter at Israel har varslet bomberegn over husene deres. – I Gaza finnes ikke bomberom, og ingen steder er trygge, sier NRKs Sidsel Wold.

Palestinske barn søker tilflukt på en FN-skole

Palestinske barn søker tilflukt på en FN-skole i Gaza by etter at Israel ga innbyggerne beskjed om å evakuere for å unnslippe angrep.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Det har vært bombeangrep fra både Israel og Gazastripen også søndag. Ifølge det israelske forsvaret skal de ha angrepet hjemmet til Hamas-medlemmer.

Tusenvis av palestinere er på flukt etter at Israel slapp flyveblader hvor de ba palestinere nord i Gaza om å evakuere. Et bombeangrep var varslet klokken 11, norsk tid.

I Beit Lahiya var gater i ferd med å tømmes med beboere som tok med seg de eiendeler de klarte å bære.

– I natt var det så mange smell fra bomber at ingen kunne sove. Det var fryktelig, sier en mann AFP har snakket med som oppgav navnet Farid.

Han flyktet sammen med seks familiemedlemmer, på en motorsykkel stablet med tepper.

– Jeg skal prøve å dra til en skole. Hvor som helst bare det er trygt, sier han.

– Fikk ikke bombevarsel

Mohammed Sultan pakker sammen eiendelene til familien i en hestekjerre, hvor fem barn som sitter trangt mellom eiendelene.

Han går på siden av kjerra, sammen med andre voksne slektninger. De går mot FN-skolen i Gaza by for å søke tilflukt fra angrepene.

Sultan sier at han ikke har mottatt noe varsel.

– Vi fikk ingen advarsel, men det var bombing rundt oss hele natten. Vi var skrekkslagne og redde for barna våre, sier han.

Barn hviler på FN-skolen i Gaza by

Barn hviler på FN-skolen i Gaza by.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– Ingen bomberom

NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold befinner seg i Erez, lengst nord i Gaza på grensen til Israel.

– På vei ut så vi mange som dro av gårde fra hjemmene sine med madrasser og kofferter for å dra sørover. Men det er ikke mange steder å dra til i Gaza som er trygge nå.

Hun forteller at flere palestinere hun har truffet drar til venner for å søke tilflukt fra bombene.

– Andre drar til FN-skoler. Men det er ikke mange steder å dra hvor det er trygt. Det finnes ingen bomberom i Gaza. Mange er redde for å dra fra boligene sine fordi de er redde for å miste alt de har, sier Wold.

Mange er veldig redde for hva som kommer nå.

– Det er helt stille etter at bombene har falt. Ingen gråt eller lyd av sykebiler. Det kan virke som om befolkningen nå bare tar imot det som kommer, sier Wold.

I Erez har det har kommet mange utenlandske palestinere som evakueres ut av sine ambassader.

– Det er satt opp busser her, også for nordmenn, sier hun.

Palestinere flykter med hest og kjerre etter varsel fra Israel

Palestinere flykter med hest og kjerre etter varsel fra Israel om nye angrep.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

– Dette er en reell trussel

Israel har ikke sagt nøyaktig hvor angrepene vil komme. Men den israelske generalen Moti Almoz understreker at dette er alvor.

– Dette er en reell trussel, ingen psykologisk trussel. Vi ber palestinerne om å dra for de kan virkelig komme til skade, sier han til militærets egen radiostasjon.

Palestinske helsearbeidere opplyste søndag at 165 palestinere er drept i de israelske angrepene siden tirsdag. Over 1.000 personer er såret. Ingen israelere er så langt drept i Hamas' angrep.

Samtaler om våpenhvile

Lørdag kom det meldinger om at det ble holdt indirekte samtaler om en mulig våpenhvile i all hemmelighet. Men ikke lenge etter ble angrepene igjen trappet opp, både på israelsk og palestinsk side.

Før Hamas avfyrte raketter mot storbyen Tel Aviv lørdag kveld, gikk gruppen til det uvanlige skritt å varsle angrepene 30 minutter i forkant. Rakettene ble stanset av det israelske rakettskjoldet.

FNs sikkerhetsråd oppfordret lørdag både Hamas og Israel til å inngå våpenhvile, men Israels statsminister Benjamin Netanyahu har allerede avfeid internasjonale forsøk på å få Israel til å stanse angrepene.

En palestinsk familie har søkt tilflukt pp en FN-skole i Gaza by

En palestinsk familie har søkt tilflukt på FN-skolen i Gaza by.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters


SISTE NYTT

Siste nytt