Hopp til innhold

– Sunnmøre er et perfekt sted for å forklare et av universets vanskeligste mysterium

I fjernsynsserien «Universets mysterium» forklarer professor Brian Cox byggestenene i universe på sin helt spesielle og levende måte. Når han skal forklare tyngdekraften, måtte han ty til fjellene på Sunnmøre.

Universets mysterium

Her er teamet på veg til topps på Dalegubben, 1344 meter over havet. Brian Cox er nummer to i denne gruppa.

Foto: Fuglefjellet

Programserien er laget av BBC, og går sin seiersgang verden over. Brian Cox har en helt spesiell formidlingsevne, og dras oss med inn i en verden av fysiske lover på en måte som gjør at både du og jeg henger med.

– Et av verdens flotteste

Den berømte professoren er full av ovasjoner over området han nå har jobbet i. Han karakteriserer fjellene på Sunnmøre som et av de flotteste områdene i verden som det er mulig å jobbe med film i.

Fuglefjellet - Sunnmørsalpane

Brian Cox lot seg imponere av denne fjellheimen på Sunnmøre.

Foto: Fuglefjellet

Fuglefjellet

BBC sammen med folkene fra Fuglefjellet. Brian Cox nr. 4 fra venstre.

– Min redaktør sier at dette må være et av verdens flotteste områder å filme i. Der er noe spektakulært uansett hvor du vender kamera. Og der er ikke så mange områder i verden du kan si dette om, skriver Cox.

– Overtalte ham til å velge Sunnmøre

Han får oss til å forstå de fysiske lovene bak både lys, tyngdekraft, materie og energi. I kveld, mandag 30. januar, klokka 22.30, handler det om tydekraften på NRK2.

– Det var ikke gitt at det ble fjellene på Sunnmøre. Egentlig ville Brian Cox til Norefjell, fordi det så enklere ut å komme seg dit. Men da han fikk se forholdene i Sunnmørsalpene bestemte han seg for å velge Sunnmøre, sier Leif Holand i produksjonsselskapet Fuglefjellet.

Fuglefjellet sto for helikopterbildene i programmet, for Norwegian Film Service som igjen hadde fått oppdraget fra BBC. Norwegian Film Service har utført en rekke oppdrag for mediegiganten BBC. Denne gangen ble det gjort opptak både i Hjørundfjorden og i Stranda.

– Fantastiske bilder

Produksjonsselskapet Fuglefjellet har blant annet spesialisert seg på spektakulær filming fra helikopter. De har oppdrag for både NRK, TV2, TV3 og TVNorge, og sto for eksempel for helikopterfilmingen under VM på ski i Oslo i fjor vinter.

Vi skapte fantastiske bilder fra fjellene i Ørsta til programmet med Brian Cox. Jeg tror de i Ørsta kommune, som gav oss tillatelse til å fly og lande i fjellheimen, er fornøyde med oppmerksomheten som bildene vil gi til området, sier Leif Holand.

– Fullstendig supert

Selskapet filmer med Cineflex-utstyr, som er montert på et helikopter. Og den berømte professor Brian Cox ble svært fornøyd da han så opptakene som Fuglefjellet gjorde i fjellene på Sunnmøre.

– Dette ble fullstendig supert. Vår producer sier bildene ble mer enn fantastiske. Det er den beste Cineflex-jobben noen av oss har sett, skriver Brian Cox i en e-post til Fuglefjellet.

– Visualiserer romtid

Professor Brian Cox ser heller ikke ut til å være misfornøyd med valget av fjellområde. Faktisk passet Sunnmørsalpene ham helt perfekt, og han ser ikke bort fra at han kommer til å benytte området flere ganger. Området er perfekt til å visualisere det vanskelige romtid-begrepet i fysikken.

– Det er ikke lett å visualisere romtid. Men om du kommer ned til en todimensjonal overflate, for eksempel fjellene og dalene i Sunnmørsalpene, og du flyr over dem i et helikopter, da kan man få en følelse av hvordan romtid ville se ut, om man bare kunne se det, skriver Cox.

– Vil feriere på Sunnmøre

Brian Cox ble så imponert over det han så, at han nå godt kan tenke seg å bruke deler av fritiden sin i området.

– Hjørundfjorden er så visst et område dit jeg kunne tenke meg å reise på ferie. Faktisk lurer jeg på å komme dit, kanskje til høsten. Det er like nært Storbritannia som de franske alpene, men mye mindre kjent. Og for meg var dette mye, mye vakrere, skriver Cox.