Hopp til innhold

Molde takker nei til kirke

En kvinne i Italia ville gi Molde by en kirke. Men ledelsen i «Rosenes by» takker høflig nei til gaven.

Kirka i Monterentzio i Italia

Den lille kirka som den italienske kvinna ønsker å gi i gave til Molde kommune.

Det er det nære forholdet mellom familien Frontini, byen Monterenzio i Bologna, Bjørnstjerne Bjørnson og Molde som er foranledningen til at kirken ble frembydd som gave til Molde by.

Bjørnstjerne Bjørnson bodde hos familien Frontini de fire månedene han var i byen der kirka ligger.

Men rådmannen i Molde ser ingen nærliggende grunn til at Molde skal ta i mot tilbudet fra kirkeeieren - fru Frontini i byen Monterenzio i Bologna i Italia.

Italiensk bibliotek vies Bjørnson


Mangler penger

Fru Frontini mangler penger til vedlikehold av kirka og ville gi den i gave til Molde. Italienske regligiøse myndigheter har avslått å ta over kirka, fordi de fra før har altfor mange kirker å ta seg av.

Les om Bjørnson og Monterenzio på italiensk

Vennskapsby

Molde og lille byen Monterenzio i Bologna har hatt kontakt tidligere, blant anna i samband med at det ble åpnet et Bjørnsonbibliotek der i 2002. Da var en delegasjon fra Molde kommune og fra Bjørnsonfestivalen i Monterentzio.

Monterenzio og Molde har en intensjonsavtale om gjensidig litteratursamarbeid i regi av Bjørnsbiblioteket i den italienske byen og Bjørnsonfestivalen i Molde..

Solgte Bjørnsonhuset

Den norske konsulen i Bologna, Serena Baravelli Guarini, skriver at fru Frontini har en vanskelig økonomisk situasjon og har vært nødt til å selge huset der Bjørnson bodde.


Men hun eier fortsatt den gamle historiske kirka og ønsket å donere den til Molde kommune. Kirka er i rimelig god stand, men trenger reparasjon av tak, skriver konsulen.

Et hyggelig tilbud mener rådmannen i Molde, men han innstiller på at kommunen skal takke nei.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.