Hopp til innhold

Strengeste straff siden 1972

20-åring fra Haram er dømt til den strengeste straffen for uaktsomt bildrap i Norge på 37 år.

20-åringen fra Haramsøya er tiltalt for uaktsomt drap

20-åringen fra Haramsøya i Haram er dømt til to år og ni måneder i fengsel.

Foto: Aina Rødal / NRK

I dag kom dommen etter at 42 år gamle John Arne Hagen ble påkjørt og drept på Haramsøya 15. mars i år.

Saka fra ulykkesdagen: Fotgjengar drepen - sjåføren stakk

20-åringen er dømt til fengsel i to år og ni måneder. Han mister også retten til å kjøre bil for alltid. 20-åringen var tiltalt for seks forhold, og er dømt for samtlige av dem i Sunnmøre Tingrett.

- Burde redusert farten

I straffesjerpende retning har retten lagt vekt på at 20-åringen kunne se 42-åringen stå i veibana 200 meter før han ble påkjørt. Retten mener at 20-åringen hadde god tid til å redusere farten for å unngå ulykka.

Etter dødsulykka stakk 20-åringen av, og kom kjørende tilbake i en annen bil. Deretter ble ulykkesbilen gravd ned og holdt skjult. Det førte til at Statens Vegvesen undersøkte feil bil .

Aktor mener at saken inneholder mange momenter, som har ført til den rekordlange straffen.

- Det er hele hendelsesforløpet som gjør det. Både det at tiltalte burde stoppet , at han kjørte hjem og at bilen ble nedgravd, sier aktor Magne Nyborg.

- Klanderverdig

To år og ni måneder er den strengeste straffen man kan få for uaktsomt bildrap i Norge. I denne saken ble det vurdert om ikke § 239 skulle komme til anvendelse. Der er det inntil seks år strafferamme.

Under tvil har retten kommet til at det ikke kan sies å foreligge "særdeles skjerpende omstendigheter". Retten skriver imidlertid at man her står overfor en kvalifisert klanderverdig opptreden fra 20-åringen.

20-åringen anker

20-åringens advokat Reidar Andresen sier at hans klient anket skyldspørsmålet til lagmannsretten umiddelbart, da han fikk dommen i ettermiddag.

Utover dette vil ikke advokaten kommentere saken før han har lest premissene for dommen. Aktor på sin side er ikke like sikker på om at Lagmansretten vil akseptere en anke.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL