Hopp til innhold

Pensjonssmell for Talleraas

Tidligere høyrepolitiker og parlamentarisk leder Anders Talleraas, er en av seks stortingsrepresentanter som har fått utbetalt for mye i pensjon.

Anders Talleraas
Foto: Marianne Øverland Hjelset. / NRK

Det kom fram på en pressekonferanse på Stortinget torsdag ettermiddag.

Anders Talleraas sier til NRK torsdag kveld at han er skuffet over konklusjonen til ekspertutvalget.

- Jeg er veldig skuffet. Jeg handlet i god tro og mener jeg har holdt meg til regelverket, sier Talleraas.

Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har blitt vurdert av utvalget for å ha fått for mye pensjon i to måneder.

Mer enn to mill.

Det største beløpet som urettmessig er utbetalt til en enkelt pensjonist, er 2.142.140 kroner. Ifølge Dagsavisen er det tidligere parlamentarisk leder i Høyre, Anders Talleraas, som har fått denne utbetalingen.

Betale tilbake

Talleraas sier han nå vil betale tilbake pengene som han ikke skulle fått.

- Både jeg og min advokat har jo ment at vi har hatt en god argumentasjon, men nå har ekspertutvalget konkludert og det er jeg villig til å godta, sier Talleraas.

Straff

De seks kan nå anke avgjørelsen inn for trygdeetaten. Når det gjelder eventuell straffeforfølgelse er det opp til Riksadvokaten å avgjøre, sier Jagland.

- Riksadvokaten har hele tiden blitt bedt om å bli underrettet, noe han har blitt. Eventuelle straffeforfølgelse ligger dermed hos riksadvokaten, sier Jagland.

Talleraas frykter likevel ikke at han blir straffet.

- Jeg tror ikke det blir noen straffeforfølgelse, men skulle det bli det for jeg ta det som det kommer, men hadde ikke sett for meg at jeg kunne havne i fengsel som følge av dette, sier Talleraas.

Styregrossist

Den tidligere parlamentariske lederen i Høyre, med 20 år på Stortinget, tenker spesielt på regelverkets bestemmelser om hva slags lønnsinntekt søkerne måtte oppgi.

Anders Talleraas

Anders Talleraas.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Mesteparten av mine inntekter er styrehonorarer, og jeg mener fortsatt at dette ikke faller innenfor begrepet lønnsinntekt, slik pensjonsstyret på Stortinget bruker det. Men jeg ser at dette er tolkbart, sier Talleraas.

Striden om stortingspensjonene

* I august i fjor ble det kjent at Riksrevisjonen i en rapport til Stortinget konkluderte med at seks tidligere stortingsrepresentanter skulle ha fått urettmessig utbetalt til sammen rundt 5,7 millioner kroner i tidligpensjon.

* Et utvalget ledet av professor Asbjørn Kjønstad har gransket stortingsrepresentantenes gullpensjon, og foretatt en gjennomgang av utbetalinger av pensjon etter Stortingets regelverk de ti siste årene.

* Riksrevisjonen mener disse tidligere stortingsrepresentantene har fått for mye pensjon: Magnus Stangeland (Sp), Thorbjørn Berntsen (Ap), Anders Talleraas (H), Kjell Magne Bondevik (KrF), Erik Dalheim (Ap) og Hallgrim Berg (H).