Hopp til innhold

Ikke kommunal erstatning

Formannskapet i Ørsta gikk torsdag enstemmig inn for at de ikke vil gi erstatning til de som bodde ved Sunnmøre barneheim på 60-tallet.

Sunnmøre Barneheim
Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Fem personer mener de blei utsett for ulike overgrep ved barnehjemmet, som blei drevet av Sunnmøre Indremisjon.

Kommunen hadde tilsynsmyndighet, men varaordførar Paul Kristian Hovden fra Kristelig folkeparti mener de heller bør få erstatning av ei statlig ordning.

- Saka er juridisk foreldet, og eventuelt sitter vi igjen med et moralsk ansvar, sier Hovden.

- Og det moralske ansvaret vil dere ikke ta?

- Det vil vi. Det er vanskelig å skulle gå inn i ei sak som er så gammel dette. Det kan lett bli ord mot ord. Vi henviser til billighetserstaningen som staten har opprettet.

Les også: Inga erstatning i barneheimssak

- Merkelig

Kommunen hadde et tilsynsansvar med barnehjemmet, men Hovden mener ikke politikerne fraskriver seg ansvaret.

- Bare en av de fem er fra Ørsta kommune. Det er jo et ansvar som også eier av barnehjemmet skulle tatt. De har beklaget det i brevs form , men ikke gitt noen pengeerstaning.

Advokat Ole Erik Gussiås som representerer de fem er skuffet over vedtaket. Han synes det er merkelig at Ørsta ikke tar større ansvar, slik andre kommuner har gjort i lignende saker.

Les også: Kristiansund har en erstatningsordning

Gussiås liker dårlig at politikerne bruker det som et argument at saka er juridisk foreldet.

- Dette er personer som ble utsatt for dette når de var barn, og det bør ikke brukes imot de at det har tatt lang tid å fremme en slik sak.

- Kommunen skulle sikre gode oppvekstvilkår for barna, og når de kun kan finne en tilsynsrapport fra denne tida, så synes jeg det taler for seg, sier Gussiås.

Vanskelig sak

Flere politikere karakteriserte det som en av de vanskeligste sakene de har behandlet, men varaordføreren mener de hadde godt nok grunnlag for å fatte vedtak i saka.

- Vi følte det, og mener ordninga fra staten vil være det rette i dette tilfellet, sier Hovden.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL