Hopp til innhold

Ber om unnskyldning

Sunnmøre indremisjon kommer nå med en offentlig unnskyldning til tidligere barnehjemsbarn ved Sunnmøre barneheim.

Sunnmøre Barneheim
Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Sunnmøre indremisjon avviste tidligere denne uka et erstatningskrav fra fem tidligere barnehjemsbarn.

Reagerer med sorg

Nå kommer de med en offentlig unnskylding hvor det heter at " Vi reagerer med sorg på historiene om kritikkverdige forhold ved Sunnmøre Barneheim, i ein periode den vart driven av Sunnmøre Indremisjon. Nokre av barneheimsbarna fortel om opplevingar av ei kald og streng atmosfære, der dei ikkje fekk den omsorga dei hadde rett til. Historiene vi har fått del i, fortel om barn som fekk juling og vart straffa på andre måtar, vart truga og psykisk mishandla, og nokre vart og utsette for seksuelle krenkingar."

Ber om unnskyldning

Videre skriver de at de "vil uttrykke vår djupe orsaking over det vonde desse borna opplevde. Ut frå den informasjonen vi nå har fått, seier vi oss leie for at vi ikkje forstod eller ville erkjenne at betrudde medarbeidarar kunne misbruke makta si og posisjonen sin til å gjere barn vondt.

Vi rettar orsakinga vår til tidlegare barneheimsbarn som opplevde kritikkverdige forhold."

I pressemeldinga heter det også at når det gjelder erstatning så vil de vise til statens ordning med billighetserstatning for tidligere barnehjemsbarn. Dette er en ordning som indremisjonen mener vil være bedre enn hva de kan tilby.

Vil ha kontakt med flere

Sunnmøre indremisjon ønsker også å komme i kontakt med andre personer som har opplevd uverdige forhold ved Sunnmøre barneheim. Dette fordi de vil være til hjelp for de som ønsker å legge en vanskelig tid bak seg.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL