Hopp til innhold

Widvey snur og gratulerer med VM-sølv i poker

Kulturminister Thorhild Widvey (H) gratulerer den ferske sølvvinneren i poker-VM, Felix Stephensen (24). I går ville hun ikke ønske pokerspilleren lykke til, men i dag snudde hun. Han er den første pokerspilleren som får en slik hilsen.

Felix Stephensen og Thorhild Widvey

Verdens nest beste pokerspiller, Felix Stephensen, får nå som første norske pokerspiller noensinne, gratulasjoner fra en norsk statsråd – etter en tenkepause.

Foto: Steve Marcus, Reuters/Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

Snuoperasjonen er brudd med en norsk tradisjon, men i tråd med regjeringens signaler om å si ja til poker, også på norsk jord. I går da Stephensen spilte om gullet og gevinst på minst 25 millioner, avslo kulturministeren å ønske lykke til.

Men i dag sier hennes kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz at det var en misforståelse og at kulturministeren gratulerer den ferske poker-kongen som stakk av med en premiepott på 35 millioner kroner da han tok andreplassen i Las Vegas tirsdag.

Det har en norsk statsråd aldri gjort tidligere.

Annette (18) fikk ikke gratulasjon

Annette Obrestad

Annette Obrestad fra Sandnes vant en stor pokerturnering i 2007. Hun ble feiret i pressen, men det var stille fra norske myndigheter.

Foto: betsson.com

Da den norske 18-åringen Annette Obrestad i 2007 vant den prestisjetunge World Series of Poker Europe (WSOPE)-turneringen i London og vant 11 millioner kroner, kom det ikke noe gratulasjonstelegram fra norske myndigheter.

Men i en annen tankeidrett har de politiske gratulasjonene sittet løst, og nærmest stått i kø.

Statsminister Erna Solberg lot pressen overvære sin skype-samtale med Magnus Carlsen etter VM-seieren i India i fjor. Hun var ikke den eneste som ville sole seg i VM-glansen.

Brækhus og Widvey

Cecilia Brækhus smilte sammen med kulturminister Thorhild Widvey som har annonsert at regjeringen vil fjerne forbudet mot proffboksing, og at Brækhus dermed snart kan bokse i Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I høst falt også en annen sperre da kulturministeren stilte opp i seierspositur sammen med proffbokser Cecilia Brækhus og annonserte at forbudet mot proffboksing skulle bort.

Tidligere norske boksemestre har ikke fått noe festtelegram fra norske myndigheter når de kunne heve boksehansken i ringen. Da Steffen Tangstad ble europamester i den forbudte idretten tungvekt i 1984 var det stille fra offisielt hold.

Sjekkpresidenten: Mye likt i sjakk og poker

Jøran Aulin-Jansson

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson sier det er mange likheter mellom poker og sjakk.

Foto: privat

President i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, har ikke problemer med å gratulere Felix Stephensen med VM-sølvet.

Det er mange likheter mellom poker og sjakk. Begge grener krever en del av de samme egenskapene av spillere som skal bli virkelig gode."

Jøran Aulin-Jansson, sjakkpresident

– Et norsk VM-sølv i poker er en fantastisk stor prestasjon, og det er gøy at nordmenn gjør det stort rundt pokerbordet, sier han.

Aulin-Jansson sier det er mange likheter mellom poker og sjakk. Han sier begge grenene krever en del av de samme egenskapene av spillere som skal bli virkelig gode.

– Magnus slapper av med poker

– Begge spill krever mye tenking og mye psykologi. Det er nok derfor så mange sjakkspillere slapper av med poker, sier han.

– Gjelder det også verdensmester Magnus Carlsen?

– Jeg har sett Magnus spille poker, men vet ikke hvor mye han spiller. For meg selv er poker bare en dyr hobby, ler sjakkpresidenten.

Sjakkforbundet er ikke medlem i Norges Idrettsforbund, og det er heller ikke Norsk Pokerforbund eller Bridgeforbundet. Sjakkforbundet grunnet lenge på om de formelt skulle melde seg inn i idrettsforbundet, slik at den formelle anerkjennelsen av sjakk som en idrettsgren kunne faller på plass.

– Men vi endte på at vi ikke ville inn, blant annet på grunn av idrettens regelverk om barneidrett, sier generalsekretær Geir Nesheim i Norges Sjakkforbund.

Tankeidretter

Både Sjakkforbundet og Bridgeforbundet er med i et internasjonalt forbund for tankeidretter.

Nesheim ser også likheten mellom sjakk og poker som spill, trass i den ulike anerkjennelsen i Norge.

– I begge spill er det store pengepremier, et enormt nervepress, og man må ha evnen til å yte under press, sier Nesheim.

Han peker på selve formatet er ulikt, og at det i poker er større tilfeldigheter enn i sjakk, selv om det kan hevdes at tilfeldighetene jevner seg ut gjennom en turnering.

– I poker er det rom for bløff, men også i sjakk er det psykologiske og kroppsspråk viktig for å psyke ut motstander, resonnerer han.

Snart lovlig med småskala poker i Norge

Poker-NM i Dublin

Norgesmesterskapet i poker ble våren 2014 arrangert i Irland.

Foto: Espen Aas

For under én måned siden endret regjeringen lotteriregelverket slik at det nå er tillatt å arrangere poker-NM i Norge. Tidligere har poker-NM vært organisert utenfor Norges grenser, sist i april i år i den irske hovedstaden Dublin, der blant andre Per Sandberg (Frp) deltok.

Høyre-Frp-regjeringen har også lagt fram et lovforslag om å tillate private pokerlag så lenge de «ikke har et organisert eller profesjonelt preg».

Pokerlag hjemme i stua med inntil 10 deltakere og en innsats opp til 5000 kroner i potten, kan dermed bli lovlig.

I poker-VM er gevinstmuligheten i en helt annen liga. Over 6000 deltakere var med da VM startet i juli, og seierspotten var på 10 millioner dollar (rundt 70 millioner norske kroner). Den stakk svenske Martin Jacobson av med.

Nen norske sølvvinneren har levd av poker i flere år, og bor nå i London.

Pokerpresident Sigurd Eskeland er imponert, og fortalte til NRK i går at å nå finalebordet i denne turneringen er det aller største man kan oppnå som pokerspiller.

– Prestasjonen er på linje med de ypperste norske idrettsprestasjoner, sa Eskeland.

DIREKTE: Følg Magnus Carlsen i sjakk-VM her.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger