«Poker-Per» vil gjøre poker til folkespill i Norge

DUBLIN (NRK): Selv om pokerspill er forbudt i Norge, er likevel norgesmesterskapet det største i Europa, og et av de største i verden. Nå er Frps Per Sandberg pokerspillernes fremste kriger i kampen for liberalisering i hjemlandet.

Per Sandberg

Per Sandberg får opplæring i poker av Johnny Lodden (t.v.) og Thor Hansen (t.h.).

Foto: Espen Aas / NRK

NRK ble med da han fikk opplæring av to av Norges dyktigste pokerspillere.

– Når begynner jeg å provosere motspillere?

Thor Hansen

Legenden Thor Hansen (i midten) i aksjon ved pokerbordet i Dublin.

Foto: Espen Aas / NRK

Frp-veteranen Per Sandberg er alltid ivrig – men nå om mulig litt ekstra. Han læres opp i poker i Dublin av Thor Hansen og Johnny Lodden – to som kan sine Royal Flush for å si det mildt. De er blant Norges aller fremste.

Thor Hansen har to VM-titler og én EM-tittel bak seg, Johnny Lodden lever av pokerspill og har spilt proff siden han var 18. Sammen med en kortstokk og en nestleder i Frp er det hurtigopplæring noen timer før NM braker løs.

Nærmere 1200 nordmenn har fylt opp et hotell 20 minutter vest for den irske hovedstaden Dublin. Det er altså norgesmesterskap – men som kjent er ikke pokerspill lov i Norge, derfor avholdes det i her – og det på tredje året på rad.

– Når jeg er dealer, er jeg sterkest? spør Sandberg den tidligere verdensmesteren til venstre for seg, og får bekreftelse på at han er nettopp det.

– Så da er paret sterkere, enn om jeg er i din situasjon? spør Sandberg. Men nei, det var ikke riktig.

– Hånda er den samme, forklarer Johnny Lodden rolig. – Det er bare at du er den siste til å agere.

– Ja, sier Sandberg nølende, og får en innføring i hvorfor det er lurt.

Liberalisering

Ikke overraskende er meningene i miljøet her sterke om det norske lovverket som forbyr pokerspill med penger. Men dette er altså i ferd med å endre seg, det er bare et spørsmål om til hva.

I regjeringsplattformen slås det fast at den vil «tillate mesterskapsturneringer i poker med klare beløpsgrenser gjennom et unntak i lov».

Da Lotteritilsynet skulle komme med et forslag, handlet det i praksis om å tillate en turnering. Norsk Pokerforbund ønsket seg et NM med åtte turneringer.

Johnny Lodden sier det vil ødelegge mer enn det gagner: – Det håper jeg rett og slett ikke går gjennom.

Men nestlederen i Fremskrittspartiet kan berolige om at han ikke har noen planer om å godta noe sånt.

– Nå er det ikke tilsynet, men vi som bestemmer det, og vi har altså skrevet i regjeringserklæringen at vi åpner for turneringer med innsats, så er det opp til oss politikere å legge opp til den strukturen, sier Sandberg kontant til NRK.

Pokerveteranen Thor Hansen liker det han hører, men tror det ikke før han får se det.

– Jeg håper på det, jeg håper jeg får oppleve det. Det er en stor drøm, sier han til NRK. Norgesmesterskapet er i gang, han sitter ved bord 27 men får litt ertende skjenn fra motspillerne for ikke å følge med på det som skjer på bordet.

Frode Fagerli har arrangert NM i poker – stadig i utlandet – i mange år, og får nærmest stjerner i øynene av å tenke på et NM i Norge. Heller ikke han tør tro at det kan blir helt som her i Dublin med det første.

– Jeg har iallfall troen, det går iallfall i riktig retning, sier Fagerli. Han har akkurat ønsket velkommen til turneringen, til stor jubel rundt de rundt 200 bordene i den store hallen de spiller.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Poker-NM i Dublin

Det er fullt i lokalene under poker-NM, til tross for at turneringen arrangeres langt fra Norges grenser.

Foto: Espen Aas / NRK

Størst i Europa

Det er et jevnt tilsig av spillere på alle bordene i lokalet. I etasjen over, i et mindre lokale, sitter flere kjendiser som enten spiller poker, eller sponses av et spillselskap for å fronte spillet.

Per Sandberg

Per Sandberg i aksjon ved pokerbordet i Dublin.

Foto: Espen Aas / NRK

Fotografen Per Heimly sitter bak et par digre solbriller på et bord, modellen Triana Iglesias på et annet.

Og Per Sandberg. Han tester ut det proffene rakk å lære ham før NM-turneringen startet for alvor.

– Foreløpig øver jeg meg på ikke å bli for ivrig, men heller følge nøye med, og ta det helt rolig. Men det er ikke sikkert jeg klarer, gliser Sandberg.

Innsatsen for å spille er 800 euro, eller drøyt 6.500 kroner. Med over 1200 spillere med i turneringen, sier det seg selv at toppgevinstene kan blir høye. Den som blir norgesmester kan raskt sope inn over én million kroner.

Faktisk er deltakerantallet i NM i poker så høyt, at det er den største nasjonale pokerturneringen i Europa, og en av de aller største i verden.

Regjeringen har gjennom sin politiske plattform forpliktet seg til å hente mesterskapet hjem. Men det er uvisst i hvilken form. Frp ønsker seg en gradert innsats, men at øverste grense skal ligge på 10.000.

Sandberg ønsker seg lokale og regionale turneringer, som så skal munne ut i NM, men at innsatsene er mindre i de innledende rundene.

– Så litt mer enn det du risikerer å tape her i dette mesterskapet?

– Det har jeg gjort en spesialavtale med kona om, sier Sandberg, og legger raskt til at han har vunnet to runder ved bordet han sitter allerede. Kanskje han har et godt pokerfjes …

SISTE NYTT

Siste nytt