Hopp til innhold

Solberg: – Mottakssystemet er i krise

Flere kommuner etterlyser en tettere dialog med staten for å kunne håndtere flyktningstrømmen til Norge. – Mottakssystemet er i krise, sier statsminister Erna Solberg.

Erna Solberg

MÅ ØKE TEMPO: Under dialogmøtet med flere kommuner torsdag understreker Erna Solberg at flyktningsituasjonen er så krevende at ting må gjøres i et annet tempo fremover.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Onsdag samlet regjeringen og ordførerne i de største kommunene seg for å diskutere hvordan Norge skal håndtere flyktningstrømmen fremover. Statsminister Erna Solberg beskriver situasjonen som svært krevende.

– Situasjonen i de norske mottakssystemet kan betegnes som i krise. Hver dag kommer det 350 personer som skal bosettes. Det er et behov for å gjøre ting i et helt annet tempo enn vi er vant til, sier Solberg og fortsetter:

– Vi har fordoblet ankomstene hver måned siden august. Vi står overfor veldig krevende oppgaver i tiden framover. Måten vi behandler dem som kommer på kommer til å prege norske byer og lokalsamfunn framover.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner understreker at alle må ta ansvar i tiden fremover.

– Vi er i en situasjon som krever god koordinering og handling. Vi er i en situasjon der det ikke er mulig å si at det er alles andres ansvar. Det er vårt ansvar, sier Sanner.

– Staten må være direkte

I dialogmøtet deltok kommunene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Tromsø, Bodø, Arendal, Ålesund, Skien, Bærum, Fredrikstad og Drammen.

Varaordfører i Trondheim, Hilde Okopu, etterlyser en langt tettere dialog med staten.

– Den største utfordring er å ha en koordinert informasjonsflyt fra staten. Vi har blitt kontaktet flere ganger og har hele tiden prøvd å levere uten at de har vært konkrete nok eller at oppfølgingen har vært konkret nok, sier Okopu.

– Staten må være direkte med at de bestiller ting fra oss eller når de oppfordrer oss til å gjøre en innsats, sier hun.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), følger opp Okopus utspill.

– Vi forventer at kommunen blir holdt løpende orientert om alle planer som involverer Oslo. Vi vet at rundt 40 prosent av alle flyktninger som kommer etter hvert bosetter seg i Oslo, så bosetting er en stor utfordring, sier Johansen.

– Må se på kommunene som mer enn iverksettere

Leder for kommunenes interesseorganisasjon KS, Gunn Marit Helgesen, understreket at utfordringene i møte med flyktningstrømmen gjelder alle kommuner.

– Utfordringene er på ingen måte begrenset til de største kommunene. Asylmottaksplasser vil bli opprettet over hele landet. Presset på det kommunale tjenesteapparatet er stort over hele landet, og kanskje størst i de små kommunene, sier Helgesen.

Hun understreker viktigheten av at staten og kommunene kommuniserer felles mål.

– Vi vet at kommunene er fleksible og løsningsorienterte. Men mulighetene til å finne løsninger er sterkt avhengig av at staten ser på kommunene som mer enn iverksettere av statlige mottak, sier Helgesen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger