Jensen: – Nå er det enda viktigere å stramme inn

Antallet som søker asyl i Norge slår stadig nye rekorder. Siv Jensen mener fokuset bør være på innstramming og raske returer.

Siv Jensen presenterer statsbudsjettforslaget for 2016

STRAMME INN: Siv Jensen vil iverksette mange tiltak for å få raskere returer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi har selvfølgelig ansvar for å hjelpe mennesker som skal ha opphold. Integreringsarbeid er viktig, men kanskje enda viktigere i den situasjonen vi står i nå er å stramme inn og holde fokus på raske returer.

Statsminister Erna Solberg redegjorde tidligere torsdag i Stortinget for asyltilstrømmingen til Norge. Der sa hun at Norge kan vente seg utgifter på mellom 40 og 50 milliarder kroner de neste fem årene. I det regnestykket får mellom 40- og 50.000 asylsøkere opphold.

– Med en stor andel enslige mindreårige, vil tallet bli betraktelig høyere, sa Solberg.

Stiller spørsmål til prislappen

Venstre-leder Trine Skei Grande i Vandrehallen

USIKKER PÅ TALLET: Trine Skei Grande mener bedre integrering fører til en lavere prislapp på flyktningene som kommer til Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Senere på dagen møttes regjeringspartiene og støttepartiene til halvårssamtaler i Nydalen. Verken Venstre-leder Trine Skei Grande eller Jensen sluker umiddelbart tallet på 50 milliarder kroner. Begge mener at beløpet kan bli betydelig lavere.

– Det er prognoser basert på ankomster vi ikke kjenner. Tallet avhenger av hvilke tiltak vi iverksetter nå, sier Jensen.

Skrei Grande sier at Venstre vil være konstruktive for å finne gode løsninger på hvordan asylsøkere sak bli tatt imot, bli integrert og komme ut i jobb. Hvis de lykkes med en bedre integrering vil prislappen på 50 milliarder gå ned.

– Vi stiller spørsmål ved om det er riktig prislapp hvis vi gjør de riktige tingene. Å få dem ut i jobb er billigere enn å ha dem på mottak, sier hun.

– Lite klokt

Nærbilde av Knut Arild Hareide

VIL BRUKE EKSTRA: Knut Arild Hareide vil ikke bruke av bistandsbudsjettet for å finansiere for det økte antallet flyktninger til Norge.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

I redegjørelsen fra Solberg snakket hun om at mottak flyktninger i Norge, bør sees i sammenheng med bistandsbudsjettet. Lite klokt, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Det er en ustabil verden som fører til at så mange flyktninger kommer til Norge. Syria fungerte godt og var et mellominntektsland. I dag er landet i fullstendig oppløsning og det er fullt anarki. Det må ikke skje i andre land og bistand er et av virkemidlene for å unngå det, sier Hareide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger