Hopp til innhold

Røe Isaksen: Streiken inn i en ny og alvorligere fase

Kunnskapsministeren sier at lærerstreiken går inn i en ny og alvorligere fase fra mandag. Arbeidsministeren følger med på utviklingen. Samtidig truer lærerne med nye opptrappinger av streiken.

Torbjrøn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier lærerstreiken blir mer og mer alvorlig, etter at partene søndag kveld ikke klarte å bli enige. Men det er partene som har nøkkelen, understreker han.

Foto: NRK

– Streiken har med dette gått inn i en ny og mer alvorlig fase, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK søndag kveld.

Han sier han er lite glad for det som nå skjer.

Det er partene i konflikten som sitter med nøkkelen."

Torbjørn Røe Isaksen, kunnnskapsminister (H)

– Nå vil veldig mange barn og unge merke virkningene av streiken, og de aller minste vil ikke lenger være skjermet. Samtidig vil jeg understreke at det er partene i konflikten som sitter med nøkkelen, sier han.

Nesten 8000 lærere i streik

To uker ut i skoleåret er det klart at lærerstreiken fortsetter, eller uker etter at partene først trodde de hadde en avtale. Men den ble torpedert av lærerne i uravstemning, og 1. juli ble de første lærerne tatt ut i streik.

Etter åtte ukers streik og flere opptrappinger, er nå 7818 lærere tatt ut.

Etter sonderingssammenbruddet søndag kveld, varslet flere av lærerorganisasjonene ytterligere opptrapping. Frontene er hardere, situasjonen virker helt låst og ingen forslag ligger på bordet.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsministeren sier han tror mange elever og lærere er skuffet over at det ikke ble slutt på streiken søndag.

Foto: NRK

– De mangle tusener av barn og unge, og tusener av foreldre som hadde håpet å sende barna på skolen mandag, blir nok veldig skuffet, sier Isaksen til NRK.

Forventer mer

Røe Isaksen oppfordrer partene til å prøve på nytt, selv om helgens «intense innsats» ikke førte til noe annet enn et nytt brudd etter et møte på en halv time søndag kveld.

Han sier han tror at presset på partene bare vil øke, og sier at han forventer at partene gjør enda mer enn de har gjort til nå, for å bli enige.

– Lærerstreiken er trøblete både for voksne og barn, understreker Røe Isaksen.

Han peker på at flere tusen foreldre og elever er nå rammet, og også yngre barn blir i større grad omfattet av streiken nå. Det fører til at foreldrene må være hjemme.

– Det er også slik at for mange blir dette andre uken uten undervisning, og det er ikke slik at vi har overflod av undervisningstimer i norsk skole. Det er her alvorligheten ligger, sier han.

Eriksson følger med

Robert Eriksson

Robert ERiksson: Jeg følger med.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Arbeids- og sosialdepartementet har ansvaret for å vurdere inngripen med tvungen lønnsnemnd for å få en ende på fastlåste arbeidskonflikter. Kriteriet for å gripe inn er at vitale samfunnsområder rammes.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) sier i en e-post til NTB at han følger tett med på utviklingen, men understreker samtidig partenes ansvar.

– Arbeidslivets parter har ansvaret for lønnsoppgjørene og tarifforhandlingene. Streik er en lovlig del av spillereglene i lønnsoppgjørene. I utgangspunktet må samfunnet tåle de konsekvensene en streik medfører, og partene selv er i utgangspunktet ansvarlige for å finne en løsning. Jeg, som arbeids- og sosialminister, følger med på konsekvensene av streiken og hvordan situasjonen utvikler seg, sier han.

Ingen vet hvor lenge streiken vil vare, eller når partene vil komme sammen igjen. Mandag har lærerorganisasjonen varslet at det kan komme nye opptrappinger av streiken.

Musikklærerne trapper opp

Musikernes fellesorganisasjon MFO tar fra mandag ut 41 nye lærere i streik, og det vil ramme kulturskoler, ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet.

De varsler søndag kveld at et nytt uttak kommer med virkning fra 1. september.

Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet antyder at nye opptrappinger som kan ramme barneskolen.

Hun sier lærerorganisasjonene har ulike opptrappingsplaner, men vil ikke si noe om dette til NRK søndag kveld.

Men hun sier også at «det gjenstår å se om barneskolene i større grad vil bli rammet ».

Også Skolenes Landsforbund skal drøfte en opptrapping mandag.

– Vi beklager sterkt at konflikten rammer en uskyldig tredjepart, men ansvaret for dette ligger først og fremst hos KS, sier forbundsleder Anne Finborud.

Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i KS, og Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet

Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i KS, og Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet, snakker sammen etter et nytt mislykket møte mellom partene i lærerstreiken på Kommunenes Hus i Oslo søndag kveld.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

AKTUELT NÅ