Hopp til innhold

Striden om Ola Borten Moe splitter Sp

Det pågår en åpen ordkrig i Senterpartiet. Gjennom medieutspill og interne nettfora mobiliserer begge leire knallhardt foran landsmøtet i april.

Ola Borten Moe

ØNSKER VERV I LEDELSEN: Ola Borten Moe kjemper for å fortsette som nestleder. Sterke krefter i partiet har vanskelig for å svelge at han blir sittende etter at Liv Signe Navarsete trakk seg for å skape ro internt i partiet.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Onsdag ettermiddag reiste stortingsgruppen til Senterpartiet på en studietur til Danmark. Det kan bli en anstrengt reise.

I morges kunne NRK fortelle at tre partiveteraner i et felles opprop ber Ola Borten Moe droppe gjenvalg som første nestleder i partiet. Samtidig ble det avdekket steile fronter og harde personangrep på en lukket Facebook-side for Sp-medlemmer.

Liv Signe Navarsete forlater Senterkonferansen

GÅR AV: Det er viktig at vi nå kan få fokuset tilbake på politikk og klarer å skape ro, sa Liv Signe Navarsete da hun i januar varslet sin avgang.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Går mot dramatisk årsmøte

Stridsspørsmålet er dette: Skal Ola Borten Moe trekke seg som nestleder, eller skal han fortsette i ledertrioen etter Liv Signe Navarsetes avgang?

Hva svaret bør være splitter partiet.

– Ola Borten Moe er en del av framtida til Senterpartiet. Han er en av de dyktigste blant oss, og en politiker som tør å være kontroversiell, sier stortingspolitiker Jenny Klinge.

– Han bør trekke seg på grunn av dårlige samarbeidsforhold og fordi han står for en politisk linje som er i utakt med det som er de brede framtidsperspektivene for Senterpartiet, sier hennes partikollega på Stortinget, Per Olaf Lundteigen.

På det ekstraordinære landsmøte 7. april blir Trygve Slagsvold Vedum trolig valgt som ny Sp-leder. Ola Borten Moe, som er fungerende partileder mens Liv Signe Navarsete er sykmeldt, har gjort det klart at han ønsker å fortsette som første nestleder.

Nå, knappe fire uker før landsmøtet, går både støttespillerne og motstanderne høyt på banen for å få flertallet av partiet med seg.

– Personangrep på nettforum

På Senterpartiets lukkede Facebook-gruppe, der nærmere 1400 Sp-medlemmer er med, raser en krass debatt om ledervalget.

Etter det NRK får opplyst, har mange i partiet reagert på personangrepene og den harde tonen som preger nettforumet. Én kilde sier folk «oppfører seg som apekatter», og forteller at mange har meldt seg ut i protest.

Se eksempler på dialogen her:

SP Facebook

STEILE FRONTER: Debattantene får hard medfart i gruppen «Senterpartiet 2013-2017».

Foto: Skjermdump / Facebook

Ingen av gruppeadministratorene NRK har vært i kontakt med ønsker å uttale seg om saken. Kommunikasjonssjef i Sp, Christina Søgård, skriver i en e-post til NRK at partiet har etiske retningslinjer som gjelder på Facebook så vel som i det det åpne rom.

«Det er en fri meningsutveksling om svært mange saker der, og siden er slik sett et nyttig debattforum internt i partiet».

Etter det NRK får opplyst fra andre kilder foregår det ingen sensur eller sletting av upassende innlegg. Stortingsrepresentant Jenny Klinge sier debattnivået er så usaklig at hun bevisst holder seg unna Facebook-gruppen.

– Det er rett og slett av omsorg for mitt eget politiske engasjement. Jeg er med i politikken for å få ting gjort, ikke for å lese om hva folk får seg til å skrive om sine egne partikolleger, sier hun til NRK.

Også leder i Senterungdommen, Erling Laugsand, sier lederstriden har ført til en utrivelig stemning på Senterpartiets interne gruppe på nettsamfunnet.

– Det er mange sterke følelser, og i den siste perioden har det vært mange opphetede diskusjoner der folk tolker ting i verste mening, sier han.

– Det er ikke spesielt trivelig, rett og slett. Det skaper dårlig stemning, sier Laugsand, og understreker at han i utgangspunktet er glad for at partiet har et eget forum der de kan diskutere politikk.

Klinge: – Valgkomiteen utsettes for skjulte trusler

Men den siste tiden har ikke politikken vært i fokus, verken på Facebook-siden eller i mediedekningen av partiet.

Ungdomslederen oppfordrer nå moderpartiet til å bidra til å dreie fokuset over på hvilken politikk Senterpartiet skal føre framover.

– Vi i Senterungdommen er mest opptatt av en konstruktiv debatt, som kan skape ro. Samtidig er det klart at enkeltpersoner i moderpartiet ikke akkurat har bidratt til det. Det synes vi er synd, sier Laugsand.

Han sitter også i valgkomiteen som har den vanskelige jobben med å legge lederkabalen i partiet.

Jenny Klinge foran Stortinget

STØTTER BORTEN MOE: Jenny Klinge mener Borten Moes motstandere motarbeider partidemokratiet.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Per Inge Bjerknes

NYTT BLOD: Per Inge Bjerknes ber Ola Borten Moe følge Liv Signe Navarsetes eksempel og forlate ledelsen.

Foto: Senterpartiet

Jenny Klinge frykter Laugsand og resten av komiteen blir utsatt for press og skjulte trusler når partiveteraner og sentrale Sp-topper ber Borten Moe trekke sitt kandidatur før landsmøtet i april.

– Det er en indirekte trussel om at valgkomiteen ikke skal foreslå Borten Moe, for da blir det ikke ro i partiet. Av hensyn til partidemokratiet er det ganske uhørt å holde på slik, sier hun til NRK.

Men Laugsand føler seg trygg på at valgkomiteen ikke lar seg presse. Han har også forståelse for at partifeller som brenner inne med sterke meninger ytrer seg i media.

– Helst skulle de ha benyttet interne kanaler. Men samtidig er det riktig at disse innspillene kommer nå. Jeg er ikke avvisende til det, sier han.

Bjerknes: – Arrogant av Klinge

Også Per Inge Bjerknes, som selv er blant dem som mener Borten Moe bør forlate Sp-ledelsen, har stor forståelse for at mange tar til orde for at den omstridte trønderen bør trekke seg.

Han reagerer sterkt på at Klinge i et intervju med NRK tidligere i dag omtalte Borten Moes motstandere som en «liten gjeng» som mangler anstendighet og splitter partiet.

– Jeg mener Ola Borten Moe og hans støttespillere må ta innover seg at reaksjoner fra fylkeslag, fra Senterungdommen, og fra enkeltpersoner gjenspeiler reelle problemer som partiet må håndtere. Det å bagatellisere dette, slik som Jenny Klinge her gjør, det er en arroganse partiet ikke har råd til, sier Bjerknes, som er fylkesvaraordfører i Østfold og medlem av sentralstyret.

– Konklusjonen er at Ola Borten Moe ikke bør være en del av den framtidige ledelsen i Senterpartiet, framholder han.

I går forsøkte Borten Moe å dempe inntrykket av at Senterpartiet lider under en opprivende lederkonflikt og dype politiske splittelser.

«Jeg opplever ikke et splittet parti som krangler om hvilken vei man skal gå videre», skrev han i en kronikk i avisen Nationen.

Men der tar han feil, mener Bjerknes.

– Dette er en strid som omhandler politiske spørsmål knyttet til grønne verdier, arbeidsinnvandring og EØS. Men det handler primært om arbeidsmåter, respekt for vedtak og det å ta samarbeidsproblemer på alvor, sier han.

Lundteigen: – Uenighet om veivalg

Han får støtte fra Per Olaf Lundteigen. Han avviser bestemt at striden rundt Borten Moe kun er et spørsmål om lederstil og personlighet. For ham er det også et spørsmål om politiske veivalg.

per olaf lundteigen

VEIVALG: Per Olaf Lundteigen mener Ola Borten Moe må gå dersom partiet skal lykkes.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Senterpartiet skal være det jordnære, grønne alternativet i norsk politikk. Jeg er rimelig sikker på at vi får mest igjen for å ha et strategisk samarbeid med Arbeiderpartiet. Ola Borten Moe ser det nok på en noe annen måte, sier han.

Ola Borten Moe ønsker ikke å kommentere denne saken overfor NRK i dag, men i et intervju med Nationen tirsdag sier han at man må 12-13 år tilbake i tid for å finne forrige store uenighet om veivalg.

Han mener Senterpartiets problem ikke er politisk uenighet, men måten denne uenigheten håndteres på.

– Jeg opplever at vi utøver for lite raushet i det interne ordskiftet. I stedet for å styrke fellesskap, tolkes ting i verste mening, sa han i et intervju med avisen.

Helgen før hadde Borten Moe deltatt på fylkesmøtet i Buskerud sammen med nettopp Lundteigen. I kronikken omtalte han møtet slik:

«Det var et møte jeg opplevde som samlende. Et møte som utløste positiv energi og dermed motivasjon til videre innsats, forhåpentligvis for flere enn meg. Et møte som framfor noe demonstrerte at vi var i samme parti, med forholdsvis lik virkelighetsforståelse og fokus».

AKTUELT NÅ