Hopp til innhold

Senterungdommen vil vrake Borten Moe

Senterungdommen går inn for å vrake Ola Borten Moe fra ledelsen i Senterpartiet.

Liv Signe Navarsete, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum

KAN FØLGE NAVARSETE: Senterungdommen ønsker at Ola Borten Moe (i midten) skal følge med Liv Signe Navarsete (til venstre) ut av partiledelsen. De støtter som mange andre Trygve Slagsvold Vedum som ny leder.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Partiets valgkomité jobber nå med forslaget til ny partiledelse etter at hele ledelsen stilte sine plasser til disposisjon i begynnelsen av januar.

Etter det NRK kjenner til går nå ungdomspartiet inn for at den omstridte nestlederen Ola Borten Moe ikke skal få fornyet tillit.

Senterungdommen går inn for Trygve Slagsvold Vedum som partileder, Anne Beate Tvinnereim Kristiansen og Janne Nordås Sjelmo som nestledere.

Erling Laugsand

DISKUSJONER: Leder for Senterungdommen Erling Laugsand forteller at det har vært diskusjoner og uenighet innad, men at de landet med et flertall for at Ola Borten Moe ikke skulle være med videre.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er disse sentralstyret i Senterungdommen har gått inn for som innstilling til valgkomiteen, bekrefter generalsekretær Willfred Nordlund i Senterungdommen til NRK.

Alt om: Senterpartiet

Leder i Senterungdommen Erling Laugsand forteller at det er et flertall både i sentralstyret og i innspillene fra ungdomspartiets fylkeslag som har støttet den foreslåtte ledertrioen – uten Ola Borten Moe.

– For oss har det vært viktig å ta hensyn til prosessen i organisasjonen med mange innspill fra alle fylkeslagene. De vi nå foreslår er personer vi kjenner godt, og som vi har tro på at kan løfte Senterpartiet fremover, sier Laugsand til NRK.

– Hvorfor står ikke Borten Moe på listen dere har sendt inn?
– Det er delte meninger i Senterungdommen som i partiet ellers, og etter en prosess i ungdomspartiet var det grunnlag for å sende inn denne innstillingen, svarer Laugsand.

Senterungdommens leder bekrefter at det ikke var et enstemmig vedtak som ble gjort i sentralstyret, men at det kom etter grundige diskusjoner.

– Jeg tror dette er en sak som er vanskelig fordi det dreier seg om personer, men vi har hatt en god og bred diskusjon, sier Laugsand og understreker at de nå arbeider for ro og samarbeid i partiet fremover.

Ungdomspartiet fant ikke plass til Ola Borten Moe som nestleder, men de har i sitt innspill til moderpartiet foreslått at han likevel skal få fortsette med en plass i sentralstyret i Senterpartiet.

Ekstraordinært landsmøte i april

Senterpartiets fylkeslag hadde frist til søndag med å komme med sine innspill til valgkomiteen om hvem de mener bør sitte i den nye partiledelsen. Da fristen gikk ut, var det fortsatt uklart om Borten Moe blir å finne i den nye ledelsen.

Partiet har kalt inn til ekstraordinært landsmøte den 7. april på Lillestrøm.

Da skal delegater fra partiorganisasjonen bestemme hvem som skal ta over etter Liv Signe Navarsete som partileder, og hvem lederen skal ha med seg i den sentrale partiledelsen.

De aller fleste regner Trygve Slagsvold Vedum som en solid lederkandidat, og regner med at han innsettes som leder på landsmøtet.

Les: Fylkeslagene samler seg om Vedum

Det har derimot vært knyttet en del spenning til om Ola Borten Moe kan fortsette i partiledelsen.

Les: Sp-kamp om Borten Moe lever videre

Borten Moe selv: – Venter på landsmøtet

Det har vært mange meningsytringer både for og mot Ola Borten Moe som fortsatt del av partiledelsen i Senterpartiet.

I begynnelsen av februar kunne Aftenposten fortelle at det kom tydelige signaler fra fylkeslagene i Østfold, Vestfold, Buskerud, Oslo, Akershus, Telemark, Finnmark, Hordaland og Sogn og Fjordane om at Borten Moe burde ut av partiledelsen.

– Dette er en intern prosess jeg ikke har tenkt å kommentere. Jeg har tro på at landsmøtet kommer fram til en samlende og god løsning, sa Borten Moe til Politisk kvarter da.

Han sa da at han vil «tilføre energi, mine perspektiver» og «ta Senterpartiet videre». Blant annet uttrykte han at han ønsker å samarbeide mer med KrF og Venstre – uten å svekke båndene med SV og Arbeiderpartiet.

– Jeg ser ikke på dette som motsetninger. Vi deler et naturlig verdifellesskap med de andre sentrumspartiene, og vi har ikke sittet på Stortinget sammen siden 1997, sier 37-åringen til NRK.

AKTUELT NÅ