– Bør ikke stille til valg av kjærlighet til partiet

– Ola Borten Moe bør ikke stille til valg som nestleder i Senterpartiet. Det vil være det beste for partiet, mener erfarne senterpartipolitikere.

Ola Borten Moe

Erfarne senterpartipolitikere mener at partiet trenger ro og at Ola Borten Moe ikke bør stille til valg som nestleder fordi han driver sin egen politikk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Åse Grønlien Østmo, Ragnhild Q. Haarstad og Anne Vik er erfarne senterpartipolitikere. De har til sammen erfaring som stasråder, nestleder i partiet og har mange år på Stortinget. Nå mener de at Ola Borten Moe, som nestleder i partiet, har drevet sin egen politikk og brutt partiprogrammet på flere punkter. De mener han ikke bør stille til valg som nestleder.

Les også: Vil ha Borten Moe som nestleder

– Driver sin egen politikk

– Borten Moe har fått mulighet til å vise at han kan spillereglene, og det har vist seg at han ikke er den tilliten verdig. Han gjør det vanskelig for lederen som til stadighet må forklare og det er vanskelig å framstå som et samlet parti.

Det sier Åse Grønlien Østmo, som er tidligere nestleder i Senterpartiet. De tre som har skrevet under på oppropet mener at det er viktig å ta denne diskusjonen om nestledervervet nå for å få ro i partiet.

De tre tidligere politikerne sier at de gjør det i kjærlighet til partiet.

Les også: Går inn for Borten Moe som nestleder

I sitt opprop skriver de at: «Senterbevegelsen og dets forløpere har vært en sterk, målbevisst kraft i det norske samfunnet siden starten av 1900-tallet. Vi er mange som er glade i partiet og tradisjonen det bygger på. På samme måte er vi mange som nå bekymrer oss over en ukultur som truer med å rive ned fundamentet som vi står på.»

Åse Grønlien Østmo og Ragnhild Q Haarstad

Åse Grønlien Østmo (t.v.) og Ragnhild Q. Haarstad mener at Ola Borten Moe ikke bør stille til valg i kjærlighet til partiet.

Foto: Per Magnussen

– Partiledelsen må være lojal mot de vedtakene som flertallet i landsmøtet vedtar. Det gjelder både partiprogram og enkeltsaker. Landsmøtet må være trygge på at dette blir lojalt fulgt opp av ledelsen, sier Ragnhild Q. Haarstad, som er tidligere statsråd og stortingsrepresentant for partiet.

Mange saker å samle seg om

De mener at det er viktig å ta en diskusjon om nestledervervet nå for å skape ro i partiet.

– Vi har mange viktige saker som partiet kan stå samlet om. Det er viktig å snakke med én stemme for å nå fram. Nå mer enn noensinne trengs et samlet senterparti for å motarbeide de sentraliseringsplanene som foreligger for kommuner, politi og brann- og nødetater, sier Østmo.

Derimot mener de at Borten Moe kan bidra gjennom andre roller i partiet.

– Han er velkommen som stortingsrepresentant eller medlem av sentralstyret. Det er viktig med takhøyde og debatt om politiske spørsmål, sier Haarstad.

Les også: Senterungdommen vil vrake Borten Moe