Hopp til innhold

Nå starter «høysesongen» for veggedyr: – Dette er et folkehelseproblem

Stadig flere nordmenn kommer hjem med veggedyr i kofferten når de har vært på ferie. De små krypene, som lever av blod fra mennesker, er et økende problem.

Veggedyr kan bli med deg hjem fra ferien.

I Norge ble det fjor meldt inn rundt 2.500 tilfeller av veggedyr-bekjempelser, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Man regner med at forekomsten vil fortsette å øke.

– Dette er et folkehelseproblem, sier forsker Bjørn Arne Rukke i Folkehelseinstituttet til NRK.

Veggedyr er nattaktive insekter som holder til i senger der de stikker sovende mennesker. Overnattingsteder som hoteller og campinghytter, med stadig skifte av gjester, er spesielt utsatt.

Teknisk sjef i Rentokil, Arne Nese

Arne Nese i Rentokil viser fram containerne der de fryser ned bagasje og møbler for å ta livet av veggedyr.

Foto: Hans Jørgen Solli / NRK

– Vi fikk nylig telefon fra et skolekorps som hadde vært på utenlandstur der de bodde på ulike overnattingsteder. De oppdaget at mange av barna var blitt stukket. Da de kom hjem måtte vi legge all bagasjen fra 60 personer i frysecontainere i fem døgn for å få tatt knekken på veggedyrene, sier teknisk sjef i skadedyrfirmaet Rentokil, Arne Nese.

Viktig å sjekke rommet

Når vi kommer til et overnattingssted bør sengene kontrolleres.

– Sjekk madrassen og se etter svarte og røde flekker. Legg deg gjerne også under senga og lys med mobillykta. De svarte flekkene er veggedyrenes avføring, mens det røde er blod de suger fra oss mennesker. Hvis du finner noe av dette, bør du kreve et nytt rom, sier Nese.

– Det kan også være lurt ikke å legge klær på senga eller andre steder, men la tøyet man ikke bruker forbli i kofferten under oppholdet, sier han.

VEGGEDYR

Hvis du finner slike flekker på sengen kan du være ganske sikker på at du har veggedyr på besøk om natta.

Foto: NRK

Sterk vekst

Hvis man likevel er uheldig og får veggedyr med seg hjem, må huset eller leiligheten behandles. De er resistente mot insektgift og må drepes med enten varme - eller kuldebehandling. Det er en tidkrevende prosess som kan koste minst 20-30.000 kroner.

Veggedyr var svært vanlige i Norge, hvis vi går 70 år tilbake i tid. Men med nye insektgifter klarte man å bli kvitt problemet på 1950-tallet. Nå har de igjen økt i antall over hele den vestlige verden.

En påkjenning

Bjørn Arne Rukke, Folkehelseinstituttet

Bjørn Arne Rukke forsker på veggedyr i Folkehelseinstituttet.

Foto: Hans Jørgen Solli / NRK

Det er ikke farlig å bli stukket av veggedyr. De overfører ingen kjente sykdommer. Selve stikket er smertefritt, men reaksjonen i etterkant varierer fra person til person. Noen merker ingenting, mens andre får utslett som klør intenst. Er man uheldig, kan man få svært mange stikk.

– Folk beskriver det som veldig stressende å bli rammet av veggedyr. Forskning viser også at risikoen for å få søvnproblemer, angst og depresjon øker blant de som blir rammet, sier Rukke i FHI.

Det kan også være en økonomisk utfordring. Mange forsikringsselskaper har dekning for veggedyrbehandling i sine innbo- eller husforsikringer, men det er også forsikringer som ikke dekker dette.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger