– Veggedyr er blitt et folkehelseproblem

Samtidig som stadig flere får uønsket besøk av veggedyr i sine hjem, er dyrene nå blitt resistente mot gift slik at de blir stadig vanskeligere å bekjempe.

Forskerne Anders Aak og Bjørn Arne Rukke forteller blant annet om hvordan man oppdager veggedyr i hjemmet, og hva som kan gjøres for å bekjempe dem.

VIDEO: Forskerne Anders Aak og Bjørn Arne Rukke forteller blant annet om hvordan man oppdager veggedyr i hjemmet, og hva som kan gjøres for å bekjempe dem.

Et skadedyrfirma er på jakt etter små fem millimeter store kryp som i en seng i en Oslo-leilighet har hatt fest i flere måneder.

Veggedyr

Veggedyrene kan ofte avsløres av små svarte avføringsflekker.

Foto: NRK

Om natten har de sugd blod av et menneske som har ligget her. Små svarte prikker etter veggedyrenes avføring er beviset på at de er her, et eller annet sted.

Skadedyrfirmaet Rentokil har begynt den vanskelige jobben.

Oppvarming av leiligheten til over 40 grader gjør at veggedyrene tvinges ut fra sine gjemmesteder, og etter hvert dør, forteller skadedyrbekjemper Dag Rune Almås.

Omfanget av veggedyr i Norge har nærmest eksplodert de siste årene.

Mens det i 2007 var rundt 300 tilfeller der skadedyrfirmaer var inne og bekjempet veggedyr, er tallet nå på nesten ett tusen bekjempelser.

– Et folkehelseproblem

Veggedyr i Norge er et folkehelseproblem, sier veggedyrekspertene i Folkehelseinstituttet, Anders Aak og Bjørn Arne Rukke.

– Økningen har vært særlig stor de to siste årene, sier forskerne.

Anders Aak (t.v) og Bjørn Arne Rukke

Forskerne Anders Aak (t.v.) og Bjørn Arne Rukke, Folkehelseinstituttet.

Foto: NRK

Folk som får veggedyr hjem får ofte store søvnproblemer, derfor er det et folkehelseproblem.

– Det å få veggedyr hjem til seg selv er en veldig stressende opplevelse. Å vite at når du legger deg så kommer dyr fram for å suge blod av deg er ingen hyggelig opplevelse, sier Rukke.

Anders Aak sier at det også er en del mennesker som utvikler allergi mot å bli bitt av veggedyr, slik at de får utslett, blemmer, og sår.

Svært vanskelig å bekjempe

Veggdyrproblem øker i vesten

Slik ser de små, blodsugende, veggedyrene ut.

– De har en skjult levemåte. De kommer ikke fram på dagen fra sine skjulesteder, som er i sengen eller sprekker i gulv vegger eller tak. De kommer fram på natten. Og når de er ferdige med å suge blod så vender de veldig raskt tilbake til sine gjemmesteder. De bruker kun tre-fire minutter på å suge blod, for å unngå å være eksponert lenge.

I tillegg er det veldig mange veggedyr som har utviklet resistens, så den vanlige måten å bekjempe det på, med kjemikalier, ikke virker lenger, forteller Aak.

Frysing av gjenstander og hele rom, eller oppvarming, er to av metodene som nå brukes.

I tillegg er det under utprøving et pulver som tørrer ut veggedyra slik at de dør, forteller forskerne på Folkehelsa.


TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)