Hopp til innhold

Indonesia med utslippsjuks – Norge har utbetalt 370 millioner

Norge har utbetalt 370 millioner kroner til Indonesia for at landet skal få ned utslippene av klimagasser. En ny rapport viser at landet unnlot å rapportere om CO₂-utslipp på 1,75 milliarder tonn.

Solberg på besøk i Indonesia

SUMATRA: Statsminister Erna Solberg var på et offisielt besøk i Indonesia tidligere i år. Her ser hun på et avskoget område i regnskogen på Sumatra. Da var det norsk-indonesiske samarbeidet for å redde regnskogen et sentralt tema.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Ifølge én Greenpeace-rapport underslår indonesiske myndigheter kolossale miljøproblemer, og unnlater å rapportere om massive ødeleggelser av regnskogen og enorme CO₂-utslipp fra over 122.000 skogbranner i høst.

Jens Frølich Holte

REDUKSJON: Politisk rådgiver Jens Frølich i Klima- og miljødepartementet sier at den store norske hjelpen først skjer hvis Indonesia får ned utslippene fra skog og torvmyrer.

Foto: Bjørn Stuedal

Den norske regjeringen pøser ut store pengebeløp for å bevare regnskogen i Indonesia.

Så langt har Norge utbetalt 370 millioner til Indonesia for å legge til rette for utslippsreduksjoner av klimagasser fra skog og torvmyrer, opplyser Klima- og miljødepartementet (KLD) til NRK.

– Rapporten peker på forhold vi er klar over. Den viser at situasjonen er alvorlig i Indonesia. Utslippene fra skogbrannene er svært høye og farlige for miljøet. Vi har tatt opp disse problemene med indonesiske myndigheter. Det er betryggende at de har varslet omfattende grep, sier politisk rådgiver Jens Frølich i KLD.

Skogbranner i Indonesia

INDONESIA: Opprettelse av plantasjer for palmeoljeplanter og papirproduksjon gjør at regnskogen enten hugges ned eller settes fyr på, eller begge deler. Her fra en skogbrann utenfor byen Palembang sør i Sumatra-provinsen.

Foto: ANTARA FOTO / Reuters/NTB Scanpix

33 ganger så mye norske utslipp

Ifølge Greenpeace unnlot Indonesia å rapportere om CO₂-utslipp på svimlende 1.75 milliarder tonn under klimatoppmøtet i Paris. Det er 33 ganger så mye som norske klimagassutslipp i 2014.

Landet skal også ha unnlatt å rapportere om 10 millioner hektar regnskog som har blitt ødelagt eller hogget.

I 2010 inngikk Norge og Indonesia en ambisiøs skogavtale. Norge lovet Indonesia opp til én milliard dollar – dersom landet får ned utslippene.

Vil redusere klimagassutslipp

VIL REDUSERE: Indonesias president Joko Widodo har signalisert at de ønsker å redusere klimagassutslipp som skyldes avskoging. Det gjentok han under klimatoppmøtet i Paris.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Lovet inntil én milliard

Holte understreker at minst 80 prosent av milliardavtalen skal utbetales – først når resultater med høy miljøfaglig kvalitet viser at utslippene går ned.

Han sier videre at norske midler nå går til å bygge institusjoner i Indonesia, forebygge fremtidige branner, få et rammeverk, støtte sivile organisasjoner og urfolksgrupper. Alt for å legge forholdene til rette for utslippsreduksjoner.

– Foreløpig er tallgrunnlaget fra målinger i Indonesia for svakt. Norge vil kun basere seg på tall som har høy miljøfaglig kvalitet. Vi er opptatt av målinger, rapporteringer og verifikasjoner av resultater, og har god tro på at dette samarbeidet på sikt vil føre til lavere utslipp, sier han.

Går med munnbind på grunn av skogbrann i Indonesia

MUNNBIND: Giftige gasser siver opp fra bakken etter skogbrannene som herjer flere steder i Indonesia. Den røykblandede tåken har ført til luftveisproblemer i befolkningen og stengte skoler. Derfor går fotgjengere går med munnbind sør i Sumatra-provinsen.

Foto: Abdul Qodir / Afp

– Bør presse indonesiske myndigheter

Anja Lillehagen

PRESS: Anja Lillegraven er ansvarlig for Sørøst-Asia og Oseania-avdelingen hos Regnskogfondet. Hun mener norske myndigheter bør legge press på Indonesia.

Foto: Regnskogfondet

Anja Lillegraven er ansvarlig for Sørøst-Asia og Oseania-avdelingen hos Regnskogfondet. Hun synes det er uheldig at Indonesia unnlater å inkludere klimagassutslipp fra skogbrannene.

– Norske myndigheter bør presse indonesiske myndigheter til å offentliggjøre mer informasjon knyttet til skogforvaltning, og få dem til å inkludere utslipp fra skog- og torvmyrbranner i sitt klimaregnskap, sier Lillegraven til NRK.

– Samarbeidet mellom Norge og Indonesia er på mange måter viktigere enn noen gang, og kan bidra til at Indonesia får bedre skogforvaltning og styresett og større reformer, men Indonesia er nødt til å vise at det er politisk vilje på øverste hold.

Skogbranner i Indonesia

ØDELAGT: I løpet av åra mellom 1969 og 2001 ble regnskog tilsvarende Tysklands og Nederlands kombinerte landareal hogget i Indonesia. Arkivbilde av regnskog i Indonesia.

Foto: ANTARA FOTO / Reuters/NTB Scanpix

AKTUELT NÅ