Hopp til innhold

Denne røyken skaper diplomatisk konflikt

Røyk og smog fra påsatte skogbranner i Indonesia sprer seg over nabolandene. Presidenten har lenge avvist tilbud om hjelp. Nå kryper han til korset.

Thailands president ber om gjelp til å takle de voldsomme skogbrannene i Indonesia.

DRONEVIDEO: Røyken har blant annet ført til at fly på vei til Phuket i Thailand har måttet snu.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I flere uker har det vært store ulovlige skogbranner i Indonesia. Selskaper som produserer palmeolje og papirmasse har tent på for å rydde unna regnskog. På grunn av tørke har brannene kommet ut av kontroll.

Mer enn 200.000 mennesker i Indonesia har fått akutte luftveisinfeksjoner. Ifølge Ap skriver lokale medier at minst 6 personer har mistet livet og 18 babyer er får medisinsk behandling.

Greenpeace publiserte torsdag dronevideoer fra området. Organisasjonens skogeskpert Erika Bjureby har selv jobbet i Indonesia. Hun har aldri sett så store branner så mange steder samtidig før.

– Jeg er veldig, veldig sjokkert, sier Bjureby til NRK.

Ber om hjelp etter hard kritikk

Røyken har spredt seg i store deler av regionen, spesielt til Singapore, Malaysia og Sør-Thailand.

Det har de siste ukene vært en pågående diplomatisk konflikt mellom nabolandene. Singapore har stevnet fem indonesiske selskaper for å ha forgiftet luften deres.

Myndighetene i Singapore har tilbudt hjelp til Indonesia, men president Joko Widodo i Indonesia har frem til i dag nektet å godta tilbudet.

Torsdag ba Widodo Singapore, Russland, Malaysia, Australia og Kina om bistand til å slukke brannene.

– Forhåpentligvis kan vi få fortgang i håndteringen, sier Widodo til AFP.

Kvinne ser mot statsministerens kontor i Putrajaya

MALAYSIA: Statsministerens kontor i Putrajaya er dekket av dis. Presidenten i Malaysia er en av de som har gått hardt ut mot Indonesia.

Foto: Olivia Harris / Reuters

Fly må snu i Thailand

I Thailand er myndighetene bekymret for turistindustrien. Torsdag måtte flere fly på vei til feriestedene Phuket og Samui i Thailand snu, fordi det var for dårlig sikt.

– Det har ikke vært så dårlig sikt på mange år, sier Trakul Thotham, direktør for kriseforhindringdepartementet i Phuket til nyhetsbyrået AFP.

Palmeoljen selges til Norge

Fremgangsmåten med å brenne ned regnskog har lenge vært en tradisjon flere steder i verden, fordi det er billigere og raskere enn å kutte ned skogen manuelt.

Både norske Orkla og svenske IKEA er kjente kjøpere av palmeolje fra Indonesia, opplyser Bjureby i Greenpeace. Begge har lovet at de innen 2017 skal være sikre på at de ikke kjøper palmeolje fra regnskogsområdene.

– De er på rett vei, men det er enda en lang vei å gå, sier Bjureby.

Lovte å slutte i fjor

Erika Bjureby er sjokkert over at omfanget er så stort nå. I fjor inngikk flere av de lokale selskapene avtaler som sa de skulle slutte å ødelegge regnskogen.

– Nå brenner det i flere av de store nasjonalparkene. Dette får meg til å lure på hva disse selskapene egentlig har gjort for å innfri løftene, og jeg lurer på hva myndighetene gjør for å få en slutt på problemet, sier Bjureby.

Går med munnbind på grunn av skogbrann i Indonesia

MUNNBIND: Fotgjengere går med munnbind sør i Sumatra-provinsen i Indonesia. Det samme har folk sør i Thailand måtte gjøre.

Foto: Abdul Qodir / Afp
Sumatran Tiger

I FARE: Både utrydningstruede tigere og orangutanger lever i brannområdene. Disse Sumatran tigerne lever i fangenskap i New Zealand.

Foto: Wayne Drought / AP

SISTE NYTT

Siste nytt