Hopp til innhold

Så fort forsvinner regnskogen

Mens du leser denne setningen har regnskog tilsvarende en fotballbane blitt rasert.

Familie på Sumatra, Indonesia

Da statsminister Erna Solberg besøkte Sumatra på Indonesia i april i år, møtte hun denne familien. De har mistet skogen til en gummiplantasje.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
421 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

For hvert femte sekund forsvinner nemlig regnskog tilsvarende én fotballbane. Det er tolv fotballbaner per minutt, viser tall fra Regnskogfondet.

– Regnskogen er mange millioner år gammel. Siden 2. verdenskrig har halvparten av den forsvunnet. Vi har ødelagt halvparten på det som er et lite sekund i klodens historie, sier Anja Lillegraven i Regnskogfondet til NRK.

Anja Lillehagen

Anja Lillegraven er ansvarlig for Sørøst-Asia og Oseania-avdelingen hos Regnskogfondet, som har årets TV-aksjon.

Foto: Regnskogfondet

Tempoet på avskogingen varierer fra kontinent til kontinent, og aller verst er det i Indonesia.

Der eier staten 70 prosent av landområdet, og selskaper får tilgang til områdene ved å søke om konsesjon.

Her kan du se status på avskogningen over hele verden.

– Og her er det vanlig med penger under bordet, forteller Lillegraven.

– Mange tjener penger på å fortsette slik som det er i dag. I hvert ledd er det noen som beriker seg på at regnskogen forsvinner, sier hun.

Tørke og hyppige branner

Og slik er situasjonen i dag:

Opprettelse av plantasjer for palmeoljeplanter og papirproduksjon gjør at regnskogen enten hugges ned eller settes fyr på, eller begge deler.

I Indonesia er hyppige branner et stort problem, både for de som bor i områdene og for jorda generelt.

Senest for noen få uker siden herjet en storbrann indonesiske skoger:

Brann i indonesisk regnskog i oktober 2015.

– Konsekvensene er at folk mister hjemmene sine, og mange får luftveisinfeksjoner på grunn av røyken fra brannene. Avskoging og branner fører også til global oppvarming, fordi det slippes ut så mye klimagasser. Resultatet er flere flommer, flere jordras og mer tørke, sier Lillegraven.

Hva er egentlig sammenhengen mellom regnskog og klimagassutslipp? Denne videoen forklarer temaet:

Værfenomenet El Niño skaper tørke og ekstreme temperaturer. Kombinert med at skogen har blitt hugget ned gang på gang, tar selv regnskog fyr ganske kjapt.

Motsatt i Brasil

Brasil er Indonesias rake motsetning. Her har avskogningen gått dramatisk ned de siste årene, mye på grunn av svært strenge myndigheter og ny teknologi.

– De har et overvåkningssystem som følges godt opp. Oppdager de ulovlig hogst, rykker de ut. Alle som vil hogge skog må melde fra om dette, deretter blir dette koblet opp mot satelittdataer. På den måten holder de kontroll, sier forsker Svein Solberg ved Norsk institutt for bioøkonomi til NRK.

Marina Silva

Marina Silva trakk seg som miljøvernminister i Brasil på grunn av motstand fra sterke krefter som vil ha mer avskoging.

Foto: Andre Penner / Ap

I 2008 gikk miljøvernministeren i Brasil av i protest. Hun hadde en tøff jobb, for det er motstridende interesser innad i regjeringen. Sterke krefter ønsker å avskoge, blant annet på grunn av arbeidsplassene det gir.

– At brasilianske myndigheter har ønsket seg avskogning for mat og arbeidsplasser er for så vidt legitimt. Det kaster jo et annet lys over dette. Verdens befolkning øker, og med det også behovet for mat. Det gir en annen dimensjon til disse spørsmålene, sier forskeren.