Serverer hestetartar - HEST ER BEST: Kokk Yann Manceau (t.v.) og restauranteier Andreas Viestad ved St. Lars på Bislett i Oslo har hestekjøtt på menyen. – Hest smaker som den beste biffen du har smakt, mener Viestad. - Foto: Lin Beate Gabrielsen / NRK

HEST ER BEST: Kokk Yann Manceau (t.v.) og restauranteier Andreas Viestad ved St. Lars på Bislett i Oslo har hestekjøtt på menyen. – Hest smaker som den beste biffen du har smakt, mener Viestad.

Foto: Lin Beate Gabrielsen / NRK

Hestekjøtt er bedre enn sitt rykte, mener ekspertene

Mange kan ha kost seg med hestelasagne det siste halvåret, helt uten å vite det. Men i Norge har vi egentlig en lang tradisjon for å spise hestekjøtt.

Kokk Yann Manceau lager en av de mest populære forrettene på restauranten St. Lars på Bislett: Hestetartar.

– Jeg er veldig glad i hestekjøtt. Det er veldig godt å spise kjøttet rått, sier Manceau.

Skribent og restauranteier Andreas Viestad tar en skje og smaker på den mørkerøde blandingen av rått kjøtt og rød eggeplomme.

– Mmm! Deilig, sier Viestad etter prøvesmakingen.

– Er du vant til å spise hestekjøtt?

– Ja, jeg kommer fra Sør-Frankrike og jeg og min morfar kjøpte hestekjøtt på markeder veldig ofte. Vi hadde hestekjøtt som søndagslunsj eller som kveldsmiddag, forteller Manceau.

– Noen klassifiserer faktisk også kjøttet etter hvor mye penger hesten har spilt inn på travbanen, sier Viestad.

– Men jeg er ikke sikker på om det blir bedre av det, ler han.

«Lukk øynene og tenk på den beste biffen du har smakt»

– Kan du beskrive smaken av hestekjøtt?

– Jeg tror alle har smakt den. Lukk øynene og tenk på den beste biffen du har spist. Hestekjøtt smaker sånn, forteller Viestad.

På St. Lars er det en helt frivillig sak å spise rent norsk hestekjøtt, men det hestekjøttet som er funnet i frossen-lasagne i Norge og flere steder i Europa bekymrer Mattilsynet, fordi de ikke vet hvor det kommer fra, og fordi det kan inneholde dyremedisiner som er farlig for mennesker.

– Nå når det er disse skandalene rundt hestekjøttet, så får man en slags følelse av at noen har puttet gift eller malt grevling oppi lasagnen din, men det er egentlig veldig likt storfekjøtt.

– Så sulten at jeg kunne spist en hest

– Har dere merket noe mer skepsis nå, etter hestekjøttskandalen?

– Nei, snarere tvert imot. Det er mer folk som vitser og ler og sier: «Ha, ja, de som er hysteriske vet ikke helt hva de går glipp av». Det er ikke sånn at det er bra med jukset, men det er innmari dumt med hysteriet som fremstiller hestekjøtt som dårlig, sier Viestad.

En rund tartar er ferdig dandert oppå litt Ruccula. På toppen vugger en gul eggeplomme i et halvt eggeskall.

– Jeg er så sulten at jeg kunne spist en hest, utbryter Viestad.

– Jeg tror alle liker det, men jeg tror ikke alle tør å bestille det første gang, sier han.

Hestetartar - BEDRE ENN SITT RYKTE: Hestetartar, bestående av rått, kvernet hestekjøtt og eggeplomme, klar til servering. - Foto: Lin Beate Gabrielsen / NRK

BEDRE ENN SITT RYKTE: Hestetartar, bestående av rått, kvernet hestekjøtt og eggeplomme, klar til servering.

Foto: Lin Beate Gabrielsen / NRK

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)