Funn av hestekjøtt i lasagne fra First Price, Coop og Rema

Norgesgruppen bekrefter at det er funnet hestekjøtt i lasagne fra First Price. Det er også funnet hestekjøtt i lasagne fra Coop og Rema 1000.

Illustrasjonsfoto Lasagne

Norgesgruppen trakk tilbake lasagneproduktet fra butikkhyllene i slutten av forrige uke, etter det kom mistanke om bruk av hestekjøtt. Fredag viser det seg i en laboratorietest at det har vært hestekjøtt i First Price-lasagnen og i lasagne fra Coop. Arkivbilde.

Foto: Ina Fassbender / Reuters/NTB Scanpix

Kjøttet i produktet skal inneholde mer enn 60 prosent hest, men det er forekløpig ikke klart om det inneholder skadelige medisiner.

Svar på prøvene kom fredag, opplyser Norgesgruppen i en pressemelding. Konsernet sier til NTB at kjøttet i produktet inneholder mer enn 60 prosent hest. Forbrukere som har kjøpt First Price lasagne, oppfordres til å levere produktet tilbake til butikk, heter det i meldingen.

Nærmere klokken 16 kom meldingen om at det også er funnet hestekjøtt i lasagne fra Coop og Rema 1000. Produktene det gjelder er fryst Coop Lasagne 400 gram og 1 kilo og Lasagne Bolognese 1 kilo.

Kommunikassjonsjef Kine Søyland i Norgesgruppen sier til NRK.no at man foreløpig ikke har fått svar på om produktet inneholder fenylbutazon, et betennlsesdempende middel som brukes av veterinærer på hester.

Middelet er kreftfremkallende og helseskadelig for mennesker.

– Første skritt var å få bekreftet at det inneholdt hest. Nå vil det bli foretatt videre analyser for å se om det også inneholder eventuelle spor av medisiner, sier Søyland.

Må vente på svar

Søyland forteller at det kan ta opptil 14 dager å få svar på om lasagnen også inneholder fenylbutazon.

– Er det grunn til å tro at produktet inneholder dette middelet?

– Det er et åpent spørsmål, og vi må bare vente og se. Samtidig kan vi ikke utelukke noe som helst i denne saken, sier Søyland.

Hun forklarer at Norgesgruppen i tillegg til å gjøre egne analyser, også har en tett dialog med produsenten i Frankrike, . Dermed vil man få beskjed om produsentens prøver gir svar på eventuelt fenylbutazon-innhold tidligere.

– Foreløpig er det ikke meldt om at noen har blitt syke av disse produktene. Det er det viktig å påpeke, og det kan være en indikasjon, sier Søyland.

– Utstrakt svindel

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i NorgesGruppen, Per Roskifte, sier at lasagnen har blitt produsert ved et anlegg i Luxembourg man hadde mistanke til.

– Dette er produsert på samme anlegg som Findus, og andre produsenter. Vi har tatt dette produktet til laboratorium, og fått bekreftet i dag at det var hestekjøtt i produktet. Heldigvis er det ikke i butikk lenger, sier Roskifte til NRK.

Også Findus har tatt sin lasagne ut av butikkene og analyserer innholdet. Søyland sier til NRK at alle dagligvarekjedene i Norge handler produkter fra den aktuelle produsenten.

Når det er funnet hest i våre produkter, øker sjansen for at det finnes i andre produkter også. Dette er en sak som har rammet store deler av Europa, med utstrakt svindel, og en ny problemstilling for oss, sier Søyland.

Trakk tilbake produktet forrige uke

Kunder som har kjøpt First Price-lasagnen vil få pengene tilbake.

– Vi henvender oss til forbrukere som har dette produktet hjemme eller i fryseboks, slik at de kan returnere produktet til oss. Da kan vi erstatte det, sier Roskifte.

Norgesgruppen trakk tilbake lasagneproduktet fra butikkhyllene i slutten av forrige uke, etter at mistanken om bruken av hestekjøtt ble reist.

Produktet er derfor ikke lenger tilgjengelig i butikk.

Regjeringen holder hastemøte

Regjeringen holder hastemøte om hestekjøtt fredag ettermiddag. Matbransjen er kalt inn til møtet. Også Mattilsynet og Forbrukerrådet deltar på møtet.

På møtet vil bransjen informere om hvilke tiltak som er gjort for å beskytte norske forbrukere mot eventuelle skadevirkninger av denne typen umerket kjøtt, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Den siste uken er det gjort funn av hestekjøtt i varer merket med storfekjøtt i 16 europeiske land, og hendelsen omtales som hestekjøttskandalen.

Britiske matmyndigheter fant hestekjøtt i 29 prøver fra matvareprodukter i sin første, omfattende undersøkelse i britiske butikker.

I alt 2.501 prøver ble tatt av varer med storfekjøtt i britiske butikker, og av disse inneholdt 29 prøver over 1 prosent hestekjøtt, opplyser det britiske mattilsynet Food Standards Agency (FSA).

Alle produkter med positive resultater er allerede fjernet fra butikken, ifølge FSA.

– Dansk slakteri mistenkt i hesteskandale

Et dansk slakteri på Jylland er mistenktfor å ha blandet storfekjøtt med hestekjøtt, ifølge DR Nyheder.

Hestekjøttskandalen galopperer over landegrenser. Dansk produsent er i hvert fall under mistanke, skriver DR Radio på sin nettside.

Danske tilsynsmyndigheter, Fødevarestyrelsen, har tatt vareprøver fra det aktuelle slakteriet, som leverer kjøtt til pizzaer, erfarer DR Radio.

Det blir også gjort undersøkelser ved flere av slakteriets kundebedrifter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger